Šikmý kostel blog

Šachta jako středobod světa

Místo, kde se život zastavil. Město, z něhož pro dnešní generace zbyla jen jediná stavba. Kostel, který se naklání více než světoznámá věž v Pise. Karin Lednická zve čtenáře do Karviné, kde ostává Šikmý kostel, jako připomínka starých časů.

Barbora má štěstí. Má muže, který na rozdíl od jiných manželů nepije, nebije ji ani žádné z dětí, nosí domů výplatu a miluje ji. Vychovávají spolu tři zdravé děti, další je na cestě. Žijí spolu vcelku spokojeně v havířské kolonii v Karwiné, mají dostatek peněz na živobytí a malou zahrádku. Barbora najde kamarádku v Julce, mladé sousedově manželce. Pak však přijde neštěstí, které jim všem změní život a osudy se začnou rozvíjet jinak, než by čtenář původně čekal.

Šikmý kostel je románem o několika generacích havířů, či spíše jejich manželek a dětí. Osudy rodiny Matuszkových se snoubí s místem odkud vzešli, tedy s havířskou Karvinou a Ostravou. Autorka Karin Lednická nás provede několika desetiletími dvacátého století, kdy se příběhy těchto měst a místních lidí díky těžbě dramaticky měnily.

Barbora se z původní hlavní hrdinky stává postupně vedlejší postavou a na její místo nastupují její dcery a vnoučata. Příběh se odvíjí jako sám život, se všemi překážkami, radostmi i starostmi. Skáče po kamenech doby, dostává se do zákrut neštěstí, válečné vřavy, aby se vždy vrátil zpět k Barboře, která ostřížím zrakem stále dohlíží na svůj rod.

Autorka se při psaní setkávala s pamětníky či blízkými lidí, kteří popisovanou dobu zažili a mohli tak přinést svědectví pro skvělé vykreslení postav. Štěstí, láska, nenávist, odevzdanost, flegmatismus i cholerické výstupy se snoubí v prvním románu autorky a dlouholeté nakladatelky Karin Lednické.

Šikmý kostel je rodinnou kronikou, která vám připomeneme rozsáhlé Dietlovské ságy, jakými byly Synové a dcery Jakuba skláře či Doktor Markus a jeho rod. Šikmý kostel potěší všechny, kteří se rádi noří do spletitých vyprávění. Máte-li v lásce příběhy Aleny Mornštajnové, Petry Soukupové či Kateřiny Tučkové, román Karin Lednické vás nezklame.

Pro ty, kteří si podobné romány raději nechají vyprávět, je dobrou zprávou, že Šikmý kostel vyšel rovněž v audiopodobě. Čtení se velmi lahodně ujala herečka Vilma Cibulková.

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *