Ti druzí blog

Parádní děsuplná jízda

Gabe se při cestě z práce dozví, že jeho manželka a malá dcera byly zavražděny. Jenomže Gabe před sebou v autě uvidí dívenku, která je nápadně podobná jeho mrtvé Izzy. Další tři roky stráví hledáním dcery, a přitom neustále naráží na záhadný vzkaz. Kdo jsou Ti druzí? Co mají za lubem? A proč se jich každý bojí?

Anglická spisovatelka C. J. Tudor (1972) si celosvětovou slávu získala hororově laděným thrillerem Kříďák. Následovala Jáma, a aktuální román Ti druzí opět prokázal její spisovatelské kvality. A také to, že v žánru psychologického thrilleru patří k nejlepším. Tudor vás jako obvykle nevodí za ručičku a hodí vás rovnou do rozjetého příběhu. Neplýtvá slovy, nezdržuje se zbytečnou literární omáčkou a proč by se zabývala charakteristikami, když může prostor využít k akčním scénám a řízným dialogům?

Zpočátku budete možná trochu zmatení, ale přesně o to jde. Před sebou máme několik postav, které skrývají tajemství a které jsou, inu přiznejme si to, hodně zvláštní. V první řadě je tady Gabe. Manžel a otec, který přišel o manželku i o dceru. Gabe je přesvědčený o tom, že dcera Izzy žije, a tak už několik let jezdí po dálnici a hledá ji. Často se tu setkává se servírkou Katie. Ta jej lituje, ale zároveň s ním nechce navázat kontakt. Co kdyby se o tom totiž dozvěděli Ti druzí? Dále je tady dvojice na útěku. Fran je na první pohled milující matka a Alice působí jako normální dívenka. Jenomže opak je pravdou.

Aby toho nebylo málo, čas od času se objeví starý pochybný chlápek. Ten pokaždé výrazně ovlivní děj, aniž by se obtěžoval s vysvětlením, kdo je. Protože je autorka expertkou na mysteriózní atmosféru, nesmí tu chybět několik záhad mezi nebem a zemí. Jednou z nich je přítomnost dívenky v kómatu, jejíž vzpomínky se točí kolem sbírání kamínků na pláži. C. J. Tudor dokázala na poměrně malém prostoru a pouze s hrstkou postav vytvořit příběh, při kterém vám bude běhat mráz po zádech a vy až do poslední chvíle nebudete vědět, kam vás zavede a jak skončí.

Na své si přijdou milovníci zamotaných detektivek, temných psychologických thrillerů i hororů. S chutí se necháte ochromit atmosférou děsu a vyloženě si budete užívat pocit, že na tyhle zápletky jste krátcí. Jak známo, hrůza nesvědčí logickému myšlení, a tak klobouk dolů před tím, kdo uhádne, proč postavy na každém kroku naráží na Ty druhé a proč se jich každý tak bojí. Příběh je plný nečekaných zvratů a falešných stop. Přesto je autorka úžasně poctivá, a kdybyste dokázali myslet jako její vyšinuté postavy, možná byste se dobrali pravdy.

Na konci do sebe všechno krásně zapadne jako dílky skládačky a vy se nemusíte bát, že by zůstaly nezodpovězené otázky, jak se to často děje v čistokrevných hororech. Ti druzí jsou brutální a místy až nechutní, ale vy si užijete každé jejich slovo. A tak si udělejte čas a zavítejte do světa plného zla, pokřivených hodnot, a ještě pokřivenějších postav. Čeká vás jedinečný čtenářský zážitek a také přemítání nad tím, nakolik se Ti druzí od nás liší. Věřte mi, že to bude parádní jízda!

Veronika Černucká

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *