Pandořina skříňka ukrývá staré a děsivé tajemství

Hrdinkami knihy Manželovo tajemství jsou tři ženy – Cecilia, Tess a Rachel.

Cecilia prožívá docela příjemné životní období. Miluje svého manžela i své tři krásné dcery, je úspěšná v byznysu a hrozně ji baví práce pro ostatní – angažuje se ve škole i v církevní komunitě na australském předměstí Sydney, kde všichni žijí. Jednoho dne se ale něco stane – náhodou objeví zapomenutý dopis, který jí kdysi napsal manžel a který má otevřít pouze v případě jeho smrti. Cecilia řeší dilema, zda otevřít Pandořinu skříňku, její muž jí přece nikdy nic netajil a navíc je živý a zdravý…

Také Tess si donedávna myslela, že má skvělé manželství. Je tedy naprosto šokována, když jí manžel oznámí, že se zamiloval do sestřenice, která je zároveň její nejlepší přítelkyní a kolegyní ve firmě. Tess sbalí syna a odjíždí k matce do Sydney. Do cesty se jí připlete láska z mládí, dnes učitel tělocviku – a jen flirtem to neskončí… Jenže ten je možná vrah – to si alespoň myslí třetí hrdinka této knihy Rachel. Před mnoha lety byla její dcera Janie zavražděna a policie nikdy nenašla pachatele. Rachel je přesvědčená, že za činem stojí Janiin tehdejší tajný ctitel, dnešní učitel. Psychické pohodě nepřidává ani fakt, že se její syn s vnukem stěhují do New Yorku. Jak s tím vším souvisí tajemství, které se Cecilia dozvěděla ze starého dopisu na rozloučenou?

Trochu detektivka, trochu psychologický román ze středostavovského prostředí. To prostředí mě ostatně poměrně dost zaujalo. Takhle nějak si představuji 60. léta na Západě. Ženy jsou krásné a upravené, dokonalé hospodyně s domovem bez poskvrnky, fungují jako taxikářky pro své děti a nejdůležitější věcí na světě je na Velký pátek posnídat doma pečené mazance se spoustou másla. Ne, že by mi ten důraz na rodinnou pohodu nebyl sympatický, ale nejsem si jistá, jestli to zrovna takhle v současné Austrálii funguje. A současný román to určitě je – Cecilia přece vyřizuje své objednávky plastového nádobí prostřednictvím iPadu.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Hana Kubíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *