Jaké skrývá Švéd tajemství?

Thajsko, leden 2005. Uplynulo několik dnů od drtivé tsunami, která za sebou nechala tisíce mrtvých občanů. Muž skrývající se pod iniciálou N. ale přežil. V hotelu u Weejaye se setkává s dalšími čtyřmi přeživšími a zároveň se doslýchá o americké církvi, jež označuje tsunami jako kýžený Boží trest. Vztek a touha po zadostiučinění vede pět zdánlivě nespojitelných lidí z různých koutů světa (dokonce i České Republiky) k vytvoření plánu odplaty, vedoucího až do Kansaské Topeky. N. se chystá pomstít zneuctění svých dvou mrtvých dcer a vydává se na cestu, která mu může přinést klid, ale také doživotní utrpění.

O tři roky později. Ernst Grip, příslušník švédské tajné policie, dostává podivně neupřesněný rozkaz a prakticky ze dne na den přelétá ze Stockholmu do New Yorku a odtamtud zase na malý ostrůvek Diego García. Právě tam se totiž nachází utajované vězení a v něm mlčenlivý muž bez identity. Gripův úkol je prostý: zjistit, zda se jedná o Švéda. Všichni, pro které pracuje, se ale chovají podivně odtažitě a odmítají mu prozradit, za jakým účelem má jeho šetření doopravdy probíhat. Postupem času začíná Grip tušit, že na tomhle ostrově se zdrží daleko déle, než původně zamýšlel… Někdo, zdá se, odhalil tajemství jeho skryté a temné minulosti, jež neměla nikdy spatřit světlo světa.

Román Švéd je prvotinou Roberta Karjela, nyní osmačtyřicetiletého vycvičeného mariňáka. Jako takový působí překvapivě svižně a zrale, zároveň mu ale nechybí skvěle propracovaná zápletka a nevytušitelné zvraty. Navrch Karjel přidává důmyslné portréty postav, z nichž téměř každá má svůj osobitý příběh. A právě díky tomu získáváme postupem času dojem, že žádná z nich není úplný klaďas, stejně tak nenaleznete ani jednoznačného hlavního padoucha. Švéd celou dobu tak trochu balancuje na pomezí žánrů, v jednu chvíli je akčním thrillerem, v druhé psychologickou kriminálkou.

Jako mírné mínus bych knížce přičetl možná až trochu překombinovaný děj, ve kterém se ztratíte raz dva. Často se mi stávalo, že jsem se musel vrátit na předchozí stránku, abych vůbec správně chápal, jakým směrem se rozhovor nebo situace vyvíjí. Několikrát jsem také narazil na malé nelogičnosti v chování postav, to se ale dá při závěrečném poohlédnutí s klidem přejít.

Švéd je totiž především až do konce napínavá jízda, která bude pro toho správného čtenáře trefou do černého. Zaujala vás anotace? Neváhejte a Švéda si sežeňte, protože vás určitě nezklame.

Hodnocení: 80 %

Autor: Jáchym Šidlák

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *