Pokojská

Nita Prose – Pokojská

V současné beletrii se začínají stále více objevovat hrdinové s autismem. Nejčastěji jsem je zatím zaznamenala na pozici kriminalista či vyšetřovatel, občas se ale objeví i někde úplně jinde – jako třeba v hotelové branži, což je případ černé komedie kombinované s detektivkou s názvem Pokojská. Máte-li takové odskoky do jiné reality rádi, pak je tohle tip právě pro vás.

Hlavní hrdinkou knihy je Molly, pokojská v luxusním hotelu, která miluje svou práci. S potěšením dodržuje pravidla, jimiž se práce v hotelu řídí, miluje svůj úklidový vozík s čisticími prostředky i svou parádní uniformu. Kolegové ji ale považují za podivínku, která nerozumí humoru a vše bere doslovně. Nesdílejí její nadšení pro motivační školení, a dokonce ji po straně titulují Mutantka Molly nebo Robot Roomba.

V osobním životě Molly právě prožívá náročné období – babička, jež se o ni celý život starala a vychovávala ji, zemřela před devíti měsíci. Byla to ona, která se snažila naučit Molly chápat svět a sociální situace, vše jí trpělivě vysvětlovala. Babiččinu pomoc by Molly ocenila zejména v den, kdy našla v hotelovém pokoji mrtvého pana Blacka, velmi bohatého hosta. Pokojská Molly, která je pro běžné návštěvníky neviditelná a kterou nikdo nebere vážně, je najednou důležitým svědkem. A co víc, kvůli svému zvláštnímu chování se brzy ocitne v hledáčku policie a nakonec je z vraždy také obviněna. Podaří se jí zvrátit vyšetřování, anebo opravdu skončí za mřížemi? Co myslíte?

Pokojská je velmi vtipný román. Humor knihy těží z typických autistických situací, kdy hlavní hrdinka špatně interpretuje některé interakce, nechápe význam slovních spojení, neumí přečíst řeč těla, nedokáže odhalit ironii či nadsázku. Ač se v knize žádná diagnóza neobjevuje, je pravděpodobné, že Molly má buď sociální komunikační poruchu, nebo Aspergerův syndrom. Je to ale zároveň velmi milá a originální mladá žena, která si svými postoji a chováním rychle získá čtenářův respekt. Velmi jsem se při čtení bavila. Humor ve spojení s osvětou a s trochou toho zločinu, to zabírá (minimálně na mě) dokonale.

Pokojská je debutem kanadské autorky Nity Prose, původně redaktorky v nakladatelství. Její prvotina se vyšvihla do čela bestsellerových žebříčků, skórovala v New York Times nebo v Sunday Times. Připravuje se i filmová verze, hlavní roli si zahraje herečka Florence Pugh známá z Malých žen.

Autorkou recenze je Hana Kubíková.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v září 2022.