Vláda teroru

Louise Pennyová, Hillary Rodham Clintonová – Vláda teroru

Válka, terorismus, atentát či třeba vražda. Všechny tyto pojmy jsou nám známy a skrývají se pod nimi ty nejděsivější obavy lidstva už po celé generace. Jenže teď žijeme v moderní době, války a atentátů se přece již nemusíme skoro obávat. Nebo je to právě naopak?

Knihu Vláda teroru, kterou napsaly Louise Pennyová a Hillary Rodham Clintonová, u nás koupíte zde.

První výbuch – Londýn. Druhý výbuch – Paříž. Třetí výbuch – Frankfurt. Kde je tomu konec? Desítky mrtvých, desítky raněných, miliony zmatených a zděšených. Všechny výbuchy ale vysílají zprávu, kterou je potřeba rozluštit. Proč se to ale děje? Kdo za tím stojí? Přesně tomu se pokouší přijít na kloub ministryně zahraničí Spojených států amerických Ellen Adamsová, významná žena středního věku, která se jen tak pro nic za nic nevzdává a je ochotna pro bezpečí své země udělat naprosto cokoliv. Jenže co má tohle všechno vlastně znamenat? Proč by někdo chtěl zabíjet nevinné takovýmto způsobem, v jeden jediný den?

Ellen Adamsová to v životě neměla lehké, a to doslova nikdy. Její osobní život nabral zcela nevídaný směr po smrti jejího manžela a po začlenění nově zvoleného prezidenta Spojených států amerických do vlády. Ovšem tyto útoky ji rozptýlí natolik, že se během několika hodin musí pokusit o nastolení míru mezi dalekým Východem a velmocí za nekonečným oceánem, jejím vlastním domovem a domovem dalších tři sta milionů živých duší. Nejen Ellen se ocitá v ohrožení života, ale také její nejlepší přítelkyně Betsy, která stojí Ellen po boku bez ohledu na okolnosti a své bezpečí, a stejně tak i její syn Gil, novinář, který je do celé věci zapletený víc, než by chtěl, a dcera Katherine, dívka, která je stejně odhodlaná jako její vlastní matka.

Bašír Šáh. Jméno, které neděsí jen Ellen. Jméno, které děsí celou americkou vládu. Muž, který se pokouší získat moc nad všemi a nad vším a je schopen jít přes mrtvoly. Vždycky je o krok přede všemi. Vždycky! A nehodlá po sobě zanechat jedinou stoupu. A především hodlá Ellen Adamsové udělat ze života hotové peklo. Americká ministryně zahraničí přesto udělá cokoliv, aby pomohla prezidentovi USA zachránit jejich zemi, miliony nevinných životů a zarazit úděl Bašíra Šáha, a to jednou pro vždy. Jenže čím hlouběji se tento tým dostává, tím děsivější informace vyplouvají na povrch.

Jak se to všechno mohlo stát? Jak to, že je tento íránský vrah opět na svobodě? Kdo z Bílého domu je zradil? To všechno jsou otázky, na které Ellen hledá odpovědi. Nicméně zrádce jim neustále proniká skrz prsty. Ellen se proto vydává zachránit svět, počínaje zastávkou nejen ve Frankfurtu, ale i v Talibánu, Moskvě, … Musí na to přeci přijít!

Ellen po boku stojí nejen její rodina a věrná přítelkyně s prezidentem USA, ale také Anahítá, která začala celý kolotoč informací. Pákistánka, které nikdo nevěří. Žena, která si je velice blízká s rodinou Adamsových. Jeden její poslaný email s pouhými třemi údaji změnil naprosto všechno. Jejich životy, jejich každodenní rutiny, jejich představy o bezpečí a budoucnosti. Jak to tedy mohou zastavit? A je vůbec ještě čas zachránit miliony životů?

Válka není nic pěkného a člověk by řekl, že lidstvo je už tak zmodernizováno, že by každý rozumný člověk hledal jiná východiska, jiná řešení než použití smrtících zbraní. A přesto se ve světě bojuje, přesto je všude kolem nás násilí, a přesto všechno budete díky této knize, milí čtenáři, prožívat všechny okamžiky příběhu tak jasně, jako kdybyste je právě viděli z okna. Budete mít husí kůži a budete lapat po dechu. A při dočtení příběhu knihu zaklapnete s pocitem, že tohle všechno je až tak děsivě možné, že se to nikdy nesmí stát. A slova Alberta Einsteina vás budou děsit jako nikdy: „Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“ Pokud i tak stále, milí čtenáři, váháte, zda si knihu přečíst, protože třeba nejste fanoušci politiky, nezoufejte. To nejsem ani já a kniha mě posadila na zadek. Člověk si totiž při ní leccos uvědomí, i když politika není jeho šálek kávy. Tak neváhejte a přesvědčte se o tom sami.

Autorkou recenze je Jana Vymětalíková.