Baskervillský pes blog

Legenda prokletého rodu Baskervillů znovu ožívá!

Kdo by neznal legendu o prokletí rodu Baskervillů? Nejslavnější detektiv všech dob Sherlock Holmes, a jeho pravá ruka doktor Watson, přicházejí na scénu s jedním ze svých nejznámějších případů.

Baskervillský pes od roku 1902 vyšel v mnoha vydáních, z toho 18 vyšlo u nás. Je jedním z nejslavnějších Doylových detektivních románů. Nejnovější vydání z roku 2021 nám dopřálo nakladatelství Odeon. Vraťme se ale do dob, kdy do kanceláře Sherlocka Holmese zavítal tajemný návštěvník. Ten detektiva nezastihl, ale zanechal po sobě vycházkovou hůl, na níž Holmes a doktor Watson hned předvedou své bravurní dedukce. Doktor Mortimer se dostavil, aby požádal o vyšetřování záludného případu prokletí rodu Baskervillů. Vbrzku vám převypráví poutavou, leč děsivou legendu o Hugovi Baskervillovi a poupěti, které se chystal krutě utrhnout. Dívka i on zahynuli podivnou smrtí, u níž byl přítomen velký černý pes… Co když legenda nelže a prokletí pokračuje?

Styl vyprávění z úhlu pohledu doktora Watsona vás okouzlí, stejně jako jistá škrobenost a střízlivost spisovné mluvy. Z vět často přímo čiší 19. století. Navíc je potřeba nad dějem přemýšlet, chcete-li spolu s Watsonem a Holmesem rozluštit záhadu a dopadnout pachatele. Mezi nejpodstatnější patří samozřejmě ústřední dvojice, detektiv Sherlock Holmes a doktor Watson. Pokud jste četli další případy Sherlocka Holmese, máte jejich povahy jako na dlani. Z Baskervillského psa pochytíte jen malý kousek, přesto však jsou hrdinové živí a upřímní. A co víc, obdivuhodní svým zaujetím pro vědu či zkušenostmi, které neváhají dát na odiv.

Na zámek přichází nejprve doktor Watson. Ten vše, včetně rodiny Baskervillů a blat, důkladně pozoruje a své postřehy zasílá Holmesovi prostřednictvím zpráv. Při pátrání samozřejmě rozmlouvá se svědky či potencionálními oběťmi a pachateli. Vychytralý detektiv Sherlock Holmes, muž zvyklý odříkat si a vytrvat, si pro čtenáře i Watsona připravil překvapení, a nenechává tak náhodě ani svůj příchod na scénu.

Knížečka Baskervillský pes má pouhých dvě stě stran, ale čeká na vás detektivní pátrání, které klade důraz na detail a nápadité deduktivní úvahy. Komorní drama plné chmurné a silně reálné atmosféry má výrazné hororové prvky. Opravdu tajemné prostředí, nejen zámeček Baskervillů, ale i potemněná blata, skrývají hodně tajemství a rébusů. Dalším výrazným kladem je mocná psychologie, poukazující na příkoří, která provázela rod kvůli krvelačné legendě. Ta se dotýká všech hrdinů.

Nové vydání v elegantním hávu doporučuji všem detektivním nadšencům, nejen fanouškům příběhů Sherlocka Holmese. Sama jsem jiné knihy od úžasného Arthura Conana Doyla nečetla, ale Baskervillský pes je moje srdeční záležitost. Je to titul pro každého, kdo má chuť nechat se zlákat tajemnou, neotřelou, strašidelnou legendou a precizním detektivním příběhem. Arthur Conan Doyle není věhlasným spisovatelem jen tak pro nic za nic. I když je děj zasazen do 19. století, stále bude kýženým komorním detektivním dramatem i pro dnešní generaci.

Ivona Šabíková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *