20230309 Luxor 21

Detektivka, která vám zlomí srdce: recenze knihy Kristýny Trpkové Vetřelec

Před pár dny vyšla nová detektivní kniha české spisovatelky Kristýny Trpkové: Vetřelec! Ta je už třetím dílem série, za kterou si mladá autorka vysloužila dokonce Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní román. Nervy drásající krimi z prostředí české vesničky se mírou napětí vyrovná tomu severskému – jak koneckonců potvrzuje i recenze čtenářky Evy.

Autorka Kristýna Trpková uzavírá svou krimi sérii s vyšetřovatelkou Laurou Linhartovou. Po předchozích dílech Stvůra a Vesnice přichází Vetřelec, který je podle mě nejlepší. V knize najdeme skvělou práci kriminalistů, ale i lidské osudy, které vás zasáhnou.

V Holicích jsou nalezena tři těla – manželé a jejich dcerka. Vypadá to, že vraždu má na svědomí jeden z nich. Postupně však odkrýváme, že to všechno bylo jenom naaranžované, aby si to kriminalisté mysleli. Laura zjišťuje, že rodinu někdo sledoval, a navíc na povrch vyplouvají tajemství, která měla zůstat skryta.

Detektivka se pyšní nádhernou obálkou a chytlavou anotací – a když k tomu přidáme skvělé dva předchozí díly, je tu kniha, která vás prostě nesmí minout. Laura Linhartová je výborná vyšetřovatelka, která to v osobním životě nemá jednoduché. Tentokrát opět dostane nelehký úkol a bude dělat vše pro to, aby odhalila vraha.

Práce kriminalistů je tu skvěle vylíčena. Je vidět, jakou práci si autorka musela dát, než zjistila veškeré informace, jak to u police chodí při vyšetřování vražd. Každý detail je promyšlený a propracovaný a já si při čtení připadala jako součást týmu.

Příběh má spád, vražda proběhne hned na prvních stránkách, díky tomu vás kniha vtáhne a nepustí. Po akčním začátku přichází trochu pomalejší, ale zato zajímavá část plná vyšetřování a ke konci je kniha tak napínavá, že jsem chvílemi ani nedýchala.

V příběhu nám autorka průběžně připomíná, co jsme se o Lauře dozvěděli v předchozích dílech, ale jen tak okrajově: poví nám to nejdůležitější, nejvíce prostoru ale dostává probíhající vyšetřování.

Nevěřila bych, že ve mně dokáže detektivní příběh vyvolat takové emoce, jako se to povedlo Vetřelci. Nejedna slzička ukápla a konec jsem si musela dávkovat, protože jsem se bála, co všechno se může stát.

Pokud jste ještě od autorky nic nečetli, rozhodně to napravte. Sérii s Laurou Linhartovou si dávkujte hezky postupně a sami uvidíte, jak skvělé detektivní příběhy může napsat mladá česká autorka. Doufám, že Kristýna Trpková bude v psaní pokračovat, protože je mi jasné, že si od ní přečtu všechno, co napíše.

Autorkou recenze je Eva Francová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *