Chlapec blog

Knížka krásná a složitá jako sám život

Není to vyprávění v pravém slova smyslu, příběh je skryt v moudrosti a zkušenostech hlavních protagonistů. Přesto kniha Chlapec, krtek, liška a kůň uchvátila svět a možná se jí to povede také s vámi.

Kniha Chlapec, krtek, liška a kůň už od svého vydání posbírala celou řadu přídomků a superlativů. Čtenáři ji nazývají „Malým princem pro 21. století“ či „nejmoudřejší knihou, jako kdy četli“. Nejvíce však připomíná vzácný památník, plný moudrých myšlenek, jenž si s nostalgií schováváte na čestném místě už od základní školy.

Nečekejte klasické vyprávění, autor Charlie Mackesy pojal příběh jinak. Dobrodružnou cestu malého chlapce, který hledá svůj domov, vypráví pomocí poetických ilustrací (možná lze říci i obrazů). Ty doplňují nejdůležitější myšlenky a odpovědi na zvídavé otázky, týkající se přátelství, života, strachu či lásky.

Chlapec na své cestě potkává velmi nečekané přátele. Krtka, toužícího po zákusku a porozumění, lišku, která se životními trampotami naučila ostražitosti, a obrovského i něžného koně. Společně pak procházejí krajinou, měnící se jako májové počasí, a plynoucí jako sám život. Tento příběh si však čtenář musí mezi ilustracemi sám najít.

Chlapec blog 2

Jelikož se nejedná o souvislý děj, můžete knihu Chlapec, krtek, liška a kůň otevřít prakticky na kterékoliv stránce a nechat se uhranout krásou autorova výtvarného umu, a také hloubkou i naléhavostí vyslovených myšlenek.

Knížku můžete věnovat nejen milovníkům Malého prince, ale spíš se do ní okamžitě zamilujete a po prvním přečtení ji uložíte na čestné místo do knihovny, hned vedle onoho vzácného památníčku ze základní školy. A až vám někdy bude úzko, s radostí ji otevřete a přečtete ji znovu. A znovu a znovu.

Chlapec, krtek, liška a kůň je laskavý příběh, který vůbec není příběhem, ale přesto si jej velmi oblíbíte a budete se k němu s láskou vracet.

 

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *