Jak zachránit babičku, aneb Milo zasahuje

Milo je devítiletý kluk, který to nemá v životě zrovna jednoduché, lékaři mu totiž zjistili progresivní oční vadu, kvůli které postupně ztrácí zrak. Jeho táta navíc utekl s těhotnou Courou a maminka se z toho ještě nevzpamatovala. Starosti má Milo i s prababičkou Lou – je to sice jeho nejlepší kamarádka, jenže jí je 92 let, nemluví a občas má i slabší chvilky, takže je třeba na ní pořád dávat pozor. Jednoho dne ji Milo neuhlídá a Lou zapálí vlastní pokoj. Podle Milovy maminky nastal čas na přesun do domova důchodců. A tak se babička Lou stěhuje do Pomněnkového domova, kde vládne tvrdá sestra Thornhillová. Milo chodí za babičkou každý den a brzy zjistí, že tam není zdaleka všechno tak, jak by mělo být. Babička skoro nereaguje, ztratily se její peníze, v pokoji má zimu a jídlo z tamní kuchyně je prakticky nepoživatelné. A to se syrský utečenec Tripi, který v domově vaří, opravdu snaží, jenže z těch surovin, co dostává, mnoho vykouzlit nejde. V Tripim najde Milo nečekaného spojence a slíbí mu, že s ním bude hledat sestřičku Ajšu, která se ztratila při útěku ze Sýrie. Dalším pomocníkem je nový podnájemník Al, investigativní novinář, který ví, jak se získávají důkazy. Milo vymyslí a spustí velkolepý plán, jehož cílem je odhalit proradnou sestru Thornhillovou a dostat babičku z domova zpátky domů…

Kniha Jak to vidí Milo je vyprávěna čtyřmi různými vypravěči. Kromě hlavního hrdiny Mila předkládají svůj pohled a svou verzi příběhu také babička, maminka a ilegální přistěhovalec Tripi. A je to příběh detektivní i rodinný, dojemný i humorný, smutný i laskavý.  O tom, jak to v dnešní společnosti chodí, proč některé věci nechceme vidět (natož řešit) a jak nám právě děti mohou otevřít oči.

Líbil se vám Podivný případ se psem Marka Haddona? Pak je Jak to vidí Milo čtením pro vás. I tady se budete dobře bavit a zároveň vás občas zamrazí, i s touhle knihou se budete sem tam poohlížet po krabici papírových kapesníků.  Knížka pro všechny věkové kategorie, zdaleka nikoliv jen pro děti.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Hana Kubíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *