Drž se blízko

Harlan Coben – Drž se blízko

Upršené podzimní počasí, brzká tma za okny a venku stále větší chlad. No nezní to jako ideální doba na to přečíst si řádnou detektivku? Určitě! A kniha Drž se blízko je to pravé, po čem hned musíte sáhnout!

Všechno to začalo v nočním podniku La Créme. Drogy, alkohol, krásné dívky, hudba a tanec. Všichni podezřelí jsou spojeni s tímto podnikem. Všechny důkazy vedou sem, na tohle divoké místo. Kde jinde by se tedy mohly naházet odpovědi na všechny otázky?

Megan? Nebo spíše Cassie? Jak jí vlastně říkat? Tato žena má za sebou minulost se jménem Cassie, kterou nechala za zavřenými dveřmi. Přestala pro ni existovat a začala nový život jako Megan. Život v bohatství, po boku milujícího muže Davea, se kterým má dvě krásné děti, mají krásný rodinný dům a doslova žádné starosti, které by jim komplikovaly život. Ray, trochu otřepaný chlapík bez starostí, je nadějný fotograf, fotí, kde se dá za nemalý balík peněz. Vyfotí cokoliv, kohokoliv, kdykoliv. Jen mu nabídněte dost peněz. No, a někdy vyfotí dokonce i něco takového jako je důkaz pro vyšetřování vraždy. No, a nakonec třetí hlavní figurant tohoto příběhu, Jack Broome, policejní detektiv, který je chytřejší a bystřejší, než se na obyčejného detektiva sluší a patří.

Co mají tihle tři ale vůbec společného? Na první pohled si řeknete, že asi vlastně vůbec nic. Nicméně spojí je jedno jediné datum – 17. únor. V den, kdy zmizí jeden mladík, se detektivu Broomovi vybaví dávná minulost. Vybaví se mu stejný den, přesně před sedmnácti lety, kdy zmizel Stewart Green, bohatý muž, otec dvou dětí, milující manžel…a násilník. Jde jen o pouhou náhodu? Nikoliv, a detektivu Broomovi je to zcela jasné. Co když ale nejde pouze o tyto dvě vraždy? Co když je tu celý seznam mužů, kteří rok co rok mizeli okolo stejného data?

Megan chtěla nechat dveře ke své dávné minulosti navěky zavřené, ale poté, co vyjdou najevo fakta o nedávném zmizení mladého muže, a poté, co jí její známá, Lorraine, poví, že viděla onoho Stewarta Greena, muže z Cassiiny minulosti, dveře se opět otevřou. A Megan má strach. Najednou je zapletená do vyšetřování, stává se hlavní podezřelou z vraždy a opět se setkává se svou starou láskou – Rayem. No ano! Nezapomeňme na Raye, který se stává podezřelým číslo 2. A proč? Důvodem je zcela jasný motiv – někdo chtěl tehdy ublížit lásce jeho života, tak co by udělal každý zamilovaný mladík, aby ochránil svou velkou lásku? To asi tušíme všichni.

Jenže vyšetřování komplikuje zmizení osob, které figurují v případu, ale nezapadají do skládačky. Další neznámé osoby. Celý případ je jedna velká hádanka, kterou je potřeba co nejrychleji rozluštit. Otázkou ale zůstává, proč by Cassie nebo Ray zabíjeli rok co rok tolik mužů, když je minulost pojí pouze s jedním z nich? Jaký by k tomu měli vůbec motiv? Ne, to přece nemůže být chybějící dílek skládačky. Detektiv Broome musí pátrat někde jinde, to je jisté. Ale kde? Na koho by mohl ukázat prstem? Kdo jiný by měl motiv zavraždit tolik mužů? Stejně ale jako v každé detektivce i v tomto příběhu taková postava je. Harlan Coben musí psát perfektně, takže když vám teď povím, že ať už budete do samotného konce příběhu podezřívat kohokoli z okruhu postav v příběhu, budete naprosto vedle. Ale to je přece právě to, co na detektivkách všichni milujeme, že ano? To, že podezíráme někoho určitého, ale na konci se nám zatají dech při zjištění, že jsme se zcela jasně mýlili.

Takže milí čtenáři, neváhejte a ihned popadněte deku a tuto knihu a nechte se vtáhnout do mrazivé detektivky úžasného Harlana Cobena. Vztahy, napětí, akce, zvraty, plno zajímavých postav a nečekaný zvrat v celém příběhu. Tohle je prostě jasný návod na skvělou knihu! A hlavně na skvělou podzimní detektivku! Harlan opět ukázal, jak umí skvěle psát! Čtivý příběh, který vás nenechá knihu odložit na noční stolek. Pokud vás kniha zaujala natolik, že po jejím dočtení byste chtěli víc, neváhejte sáhnout po jiném díle tohoto skvělého autora nebo celý příběh prožijte ještě jednou v originálním seriálu od Netflixu. Podzim si totiž přímo žádá, abychom detektivek četli co nejvíc, protože není lepšího období, kdy bychom mohli napětí a strach prožívat více než teď!

Autorkou recenze je Jana Vymětalíková.