Smrt v ledu

Smrt číhá všude

Jen si to představte. Obrovská nadmořská výška. Řídký vzduch. Zima. Všude bílo, led a sníh. Prudký vítr a třeskutý mráz. A jako by to samo o sobě nebylo dost, ještě na vás číhá vrah.

Zdá se vám to přehnané? Nereálné? Ale vůbec ne. Mrazivý thriller Amy McCulloch, kterou možná znáte jako autorku dětských a young adult knih, je právem literární senzací. Málokdy bývá kniha zasazena do tak extrémně nehostinného prostředí, srovnala bych to snad jen s mysteriózním příběhem Krev a led Roberta Masella, jenž se odehrává na Antarktidě.

Smrt v ledu nás přenáší do Nepálu, do pohoří Himálaj. Mladá novinářka Cecily Wongová dostala nabídku, jaká se neodmítá. Světoznámý horolezec Charles McVeigh, který se právě chystá dokončit svůj projekt Fourteen clean – zdolání 14 nejvyšších hor světa bez použití kyslíku a fixních lan, to vše navíc během jediného roku – jí nabídne dát exkluzivní interview, ovšem jen za podmínky, že s ním vystoupí na vrchol Manáslu, osmé nejvyšší hory světa a poslední položky na jeho seznamu. Cecily má s horolezectvím jen málo zkušeností, navíc má za sebou trauma, kdy byla očitou svědkyní smrtelného pádu jisté horolezkyně, ale přesto je odhodlaná vsadit veškeré své úspory i riskovat práci, aby rozhovor získala. Mohl by totiž znamenat skutečný průlom v její kariéře. Žena, která se proslavila svou neschopností dosáhnout vrcholu hor, na něž lezla, se tak vydává na největší dobrodružství ve svém životě.

Spolu s ní a Charlesem se pokusí dostat na vrchol ještě horský vůdce Doug, influencerka a zkušená horolezkyně Elise, arogantní filmař Grant se zálibou v alkoholu a šéf technologické firmy Zak. A samozřejmě několik šerpů. Kromě nich se ovšem na Manáslu vydávají i další skupiny horolezců pod jinými společnostmi, přičemž v jedné z nich se nachází Cecilyin známý a možný konkurent Ben.

Ještě před výstupem do základního tábora dojde k tragické nehodě, při níž zemře francouzský horolezec Alain. Alain, který se na Manáslu vydal proto, aby vyzpovídal jednoho z horských vůdců ohledně zmizení svého přítele Pierra na Everestu. Měl totiž podezření, že jeho smrt nebyla jen obyčejnou nehodou. Jen se se svým podezřením svěří Cecily a druhý den zemře. A Cecily byla možná poslední, kdo ho viděl naživu. Ben se jí navíc svěří s podezřením, že Alaina možná někdo zavraždil. Cecily si brzy začne všímat nezvyklých věcí, které ji děsí k smrti. Je možné, aby byl mezi nimi vrah? Komu může věřit? A kde najít pomoc, když všude kolem jsou jen ledovce a nebezpečné srázy? Ocitnout se v jedné z nejodlehlejších oblastí světa a být přitom vydána napospas vrahovi, to je skutečná noční můra.

Kniha je napínavá od začátku do konce. Skvěle se čte a nenásilnou formou přináší čtenáři spoustu zajímavých faktů o Nepálu a jeho obyvatelích, horách a horolezectví vůbec. Jediné, co může čtenáři maličko vadit, je trochu netradiční používání slova „interview“ v mužském rodě (ačkoli pravidla pravopisu toto připouštějí), avšak na to se dá zvyknout, a potom výrazu „slézt“ místo „zlézt“, což v knize věnující se tématu horolezectví považuji za velké faux pas. Jinak je ale kniha velmi čtivá.

Nesmírně rovněž oceňuji realističnost popisů, které čtenáře bravurně přenášejí přímo do centra dění. To je dáno tím, že autorka si je nevycucala z prstu, ona na Manáslu skutečně byla! V roce 2019 na ni vystoupala jako dosud nejmladší Kanaďanka. Prožitek z hory a lezení je tudíž veskrze autentický.

Všem milovníkům napětí knihu vřele doporučuji, určitě nebudete litovat. Skvěle se hodí na nadcházející zimu, kdy si ji můžete číst schoulení pod peřinou a s šálkem voňavého horkého čaje, zatímco venku za okny tiše padá sníh.

Autorkou recenze je Petra Kamlachová.