Jackie a Maria blog

Dvě ženy a pouze jeden muž

Nakladatelství Metafora je českým čtenářům mimo jiné bezpochyby známé svou edicí Beletrizované životopisy. Tato edice zahrnuje tituly, které beletristickou formou přibližují životopisy slavných osobností. Nejnovějším přírůstkem této edice je horká novinka Jackie a Maria.

Jméno Jackie Kennedyová a Maria Callasová slyšel někdy v životě snad každý. Dvě známé ženy, kterým osud nerozdal ty nejlepší karty. Co je spojuje? Aristoteles Onassis, jeden z nejslavnějších Řeků minulého století, který obě zmíněné dámy očaroval.

Kniha se nejprve zabývá životem Jackie a Marii odděleně. Přibližuje život Jackie Kennedyové s jejím manželem, přípravu na prezidentské volby a také, jak se vše po vítězství ve volbách změní. Maria Callasová řeší, jakožto operní pěvkyně, úplně jiné věci – své koncerty a nová angažmá.

Kromě známých informací příběh nahlíží i pod pokličku. Dozvíte se například, jak moc bylo pro Marii obtížné nebýt matkou a jakou bolest způsobil Jackie nejeden potrat. V roce 1963 se osudy obou žen kvůli atentátu na prezidenta Kennedyho protnou. Maria v té době již žije s Aristotelem Onassisem, je jím prakticky posedlá a nehodlá se své životní lásky vzdát. Onassis však touží i po jiných ženách, včetně Jackie Kennedyové, se kterou po smrti jejího muže tráví hodně času. Jak se Maria cítila a jak moc ji zlomil následný sňatek Jackie s Aristotelem Onassisem, po kterém ona sama tolik toužila? A byla Jackie ve svém druhém manželství opravdu šťastná?

Nebudu lhát, z knihy Jackie a Maria jsem nadšená! Je skvěle napsána, a byť má okolo 470 stran, tak jsem po dočtení litovala, že není delší. Líbilo se mi, jak autorka popsala životy obou žen a přidala i zákulisní informace, které ne každý čtenář zná. Byť se jedná o zbeletrizovaný životopis, tak jsem stránky hltala mnohem rychleji než u napínavého thrilleru.

Jackie a Maria potěší jak příznivce životopisných příběhů, tak fanoušky Jackie Kennedyové či Marie Callasové. Já na knihu budu myslet ještě několik měsíců a věřím, že ostatní čtenáři to budou mít velmi podobně. Důkazem jsou hodnocení jak na Goodreads, tak na českém portálu Databáze knih.

Karolína Skácelová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *