Devět paruk na jednu rakovinu

Sophii je jednadvacet let. Užívá si mladého studentského života. Chodí do školy a ve dnech volna vysedává po kavárnách, nebo tráví čas běháním. Poslední dobou však nic není, jak bývalo. Už jí nestačí jedna káva denně, ale potřebuje tři. Uběhnutá vzdálenost se neustále zmenšuje a trápí ji děsivý kašel. Běhání po cestách se mění v běhání po doktorech. Znáte to, nikdo nic neví a všude samé možná. A nakonec se objeví doktor K. Kromě toho, že je to ohromný fešák, má pro Sophii také špatné zprávy.

Rakovina. Tak zní diagnóza. Sotva se rodina vzpamatovala z jednoho zásahu rakovinou, která postihla Sophiinu matku, je tu další. A tentokrát ještě větší. Místo pomalého poznávání světa dospělých skáče Sophie rovnýma nohama do koloběhu, kde jsou hlavními představiteli nemocnice, chemoterapie, zvracení a plešatění. Zprvu je z toho Sophie unavená a psychicky zničená, ale pak si koupí první paruku. Paruku, která se k pravé Sophii vůbec nehodí a svědí z ní hlava.

To, z čeho by si jiní rvali i poslední zbytečky vlasů, Sophii nakopne. Díky parukám může být kým chce. Smyslnou Oemou, nejistou Stellou, romantickou Daisy, přemýšlivou Blondie nebo třeba legrační Platinou. V každé z nich se skrývá kousek Sophie. Už není jen ta Sophie, dívka s rakovinou. Se svými parukami zažívá spoustu zážitků a poznává spoustu nových lidí, včetně dalších nemocných. Později začne psát sloupky do novin a právě z nich vznikla tato kniha.

Filmový trailer:

Na knize je znát, že byla původně psaná pro noviny. Kapitoly jsou krátké, výstižné a úderné. Bohužel díky tomu také často nevyužité. Postavy přicházejí a odcházejí náhle, bez varování, bez představení. Chvílemi jsem váhala, o koho vlastně jde, zdálo se, jako by určité kousky chyběly, ale tak to asi Sophie vnímala. I přes tyto drobné nedostatky se však kniha čte téměř sama.

Musím vzdát hold autorce, že si s tím vším poradila s takovou bravurou. Byly chvíle, kdy jsem Sophii moc nerozuměla, ale kdo ví, jaký vliv by vážná nemoc měla na mě samotnou. Byla obklopena milující rodinou i přáteli a stejně si připadala osamělá. Snažila se najít lásku, ale když ji měla na dosah, bránila se jí. Přes to všechno se Sophie nelitovala a držela si svůj ironický humor. Postupně se z Dívky s devíti parukami rodila nová Sophie. Sophie, která ví, že život je příliš krátký a musí se pořádně prožít.

„Zamýšlím se nad tím, čím jsem prošla, a nejpřekvapivější na tom je, že se moje zkušenost netýká ani tak moc rakoviny, jako se týká života a jeho žití. Když v angličtině změníte jediné písmenko, potom se z live, žít, stává love, láska. Pokud existuje nějaké poselství, které bych ráda předala dál, je to právě tohle.“

Ačkoliv Dívka s devíti parukami nevyužila veškerého potenciálu, stojí za přečtení. Nechá vás nahlédnout do běžného života nemocných lidí a boří mýty a předsudky, které kolem nich panují. Ano, rakovina vám změní život, ale nakonec stejně záleží jen a jen na vás, jak si ho necháte změnit. Každý z nás by se měl na chvíli zastavit a zapřemýšlet o tom, co je v životě důležité. Nač čekat až na chvíle, kdy bude smrt tak blízko.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Barbora Obstová

TIP: Autorka na TEDx Talks

K dipozici také  e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *