ROZHOVOR: Být u toho, když někomu v bezvýchodné situaci pomůžete a změníte mu tím život

Je možné, že je mezi našimi čtenáři někdo, kdo o Nadaci Terezy Maxové dětem sice slyšel, ale tak docela neví, co dělá. Jaké jsou tedy klíčové cíle této nadace?

Nadace Terezy Maxové dětem se snaží o to, aby každé dítě mohlo prožít spokojené dětství v rodinném prostředí. Proto si stanovila tři okruhy pomoci, které by měly toto předsevzetí naplnit. Prvním okruhem je snaha podpořit biologickou rodinu, které hrozí, že jí budou odebrány děti ze sociálních důvodů. Jinak je plně funkční. Jde nám o prevenci zbytečného rozbití rodiny. Druhá oblast podporuje náhradní rodiny, zejména ty pěstounské, ale i adoptivní a pomáhá v nich přímo dětem v různých oblastech – například vzdělávacích, volnočasových atd. Třetí oblast se týká podpory dětí z ústavní výchovy. Ty podporuje v mnoha směrech a snaží se jim vynahradit možnosti, které by měly, kdyby vyrůstaly v rodině. Věnujeme se podpoře vzdělání, terapií, přípravě na samostatný život a také zaměstnávání, když opouští domovy. Naše činnost je hodně široká, ale vždy je konkrétní. Snažíme se dát pozornost, podporu a hlas těm, kteří nejsou slyšet a mnohdy stojí na okraji. Více informací zájemci mohou najít na webu nadaceterezymaxove.cz

Představíte nám myšlenku projektu TERIBEAR?

Teribear je méďa hrdina, který je maskotem našeho nadačního projektu. Symbol medvídka jsme si vybrali proto, že se v něm vhodně snoubí svět dětí, neboť téměř každé dítko aspoň jednoho někdy mělo, ale také svět módy, který jeho tvaru hojně využívá. Naší snahou bylo ve spolupráci s partnery připravit unikátní designovou kolekci různých produktů s méďou TERIBEARem. Nákup jakéhokoli výrobku garantuje odvod přesně stanovené částky na pomoc dobré věci. Kolekce Teribear je k dostaní také v síti prodejen Neoluxor.

Máte představu, kolika dětem už jste pomohli?

Za těch bez mála dvacet let, co nadace existuje, jsou to jistě tisíce. Ale je pravidlem, že mnoha dětem pomáháme opakovaně… ne jen jednou.

TERIBEAR pomáhá už řadu let. Je to pořád ten samý medvěd, který to byl na začátku?

Povaha médi a odhodlání pomáhat dětem se nezměnila, ba naopak postupem času dostává jeho osobnost další rozměry a tvary. Nicméně tvar se před lety malinko změnil. Z mého pohledu k lepšímu.

Jaké dárky si mohou lidé koupit, pokud by chtěli nadaci přispět?

Kolekce TERIBEAR je opravdu pestrá. Věřím, že každý si najde něco, co ho potěší. Kolekce zahrnuje řadu kalendářů, diářů, povlečení, obalů na iphony, plyšáka, pláštěnky, hrnky, skicáky, pexesa a mnohé další atraktivní dárky. Seznámit se s obsahem kolekce je možné na teribearshop.cz či v prodejnách Neoluxor.

A co si naopak přeje TERIBEAR od Ježíška?

Věřím, že jeho snem je dopřát láskyplný domov co nejvíce dětem.

Co byste označila jako největší úspěch TERIBEAR za poslední měsíc?

Moc mě těší, že se podařily do kolekce přidat i designové výrobky s puncem exkluzivity. Přední česká návrhářka, Klára Nademlýnská navrhla čepici i šálu pro kolekci TERIBEAR 2015. Kolekce se rozrostla i o sadu skleniček na šampaňské z dílny skvělého designéra Ronyho Plesla. Kolekce tak dnes nabízí opravdu širokou škálu produktů od těch, které lze pořídit do stokoruny až po ty exkluzivnější a dražší. Předností produktů TERIBEAR je ojedinělý design, kvalita a pevný příspěvek na dobrou věc.

A co plánujete v nejbližší době?

Do Vánoc nás čekají ještě mnohé akce pro děti z dětských domovů a také dokončení mnohých restů tak, abychom nový rok začínali s čistým stolem.

Chtěla jste vždy pracovat v neziskovém sektoru, nebo se to stalo úplnou náhodou?

Vždy jsem inklinovala k „dávající“ profesi, ale popravdě, práci v neziskovém sektoru jsem neplánovala. Tato příležitost ke mně sama přišla… a dodnes jsem ráda, že jsem se jí chopila. Díky tomu mám skoro dvacet let práci snů.

Co je přesně náplní Vaší práce?

Moje práce je hodně pestrá. Kromě řízení a strategie nadace, mám na starosti získávání finančních prostředků, marketing a komunikaci. Jsem zodpovědná za realizaci akcí pro partnery i širokou veřejnost. Mimo jiné i za projekt TERIBEAR. Jsem členkou grantových komisí a také dohlížím na nadační projekty. To, co mě na mé práci velmi naplňuje je pocit být u toho, když někomu v bezvýchodné situaci pomůžete a změníte mu tím život. Velice špatně se to popisuje. To se musí zažít. Je to neuvěřitelný hnací motor a motivace se dál snažit.

Pravděpodobně jste zavalena prací, jak relaxujete?

Velmi ráda cestuju, trávím čas s rodinou a přáteli a po pravdě, moc ráda spím.

Jak můžete podpořit Nadaci Terezy Maxové dětem:

  • Dárcovská sms ve tvaru DMS TEREZADETEM či DMS ROK TEREZADETEM na číslo 87777. Cena DMS je 30,-Kč, nadace získává 28,50 Kč, které může použít na podporu svého poslání.
  • Pravidelná podpora formou věnování libovolné částky na účet nadace. (2323232323/2700)
  • Brigády a pracovní zkušenosti mladým lidem z dětských domovů.
  • Zakoupení výrobků TERIBEAR v Neoluxoru nebo na teribearshop.cztrendybrandy.cz

ZE SRDCE DĚKUJEME!

Foto: Skutečná Soline

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *