Neošovy knižní tipy

Jeff Kinney: Deník malého poseroutky 8 – Fakt smůla

Gregu Heffleymu ujíždí půda pod nohama. Jeho nejlepší kamarád Rowley Jefferson se na něj vybodnul a najít si nové kamarády bude fakt fuška. Aby obrátil štěstí na svou stranu, Greg se rozhodne, že zariskuje a nechá svá rozhodnutí na náhodě. Bude mít kliku, nebo se mu smůla bude lepit na paty až do konce života?

Laura Dockrillová: Darcy Burdocková

Darcy Burdocková, desetiletá hrdinka se v mnohém podobá své stvořitelce. S okouzlením a nekonečnou představivostí objevuje svět kolem sebe, v každodenní všednosti nachází výjimečnost. Darcy je neobyčejná holčička, jakých po světě mnoho nechodí: miluje chobotnice a pavouky, zato nenávidí mořské racky. Nesnáší nakupování oblečení. Školu jakžtakž snese, i když je to trochu nuda. Má ochočenou ovečku, mladší sestru a malého brášku, kterého s chutí převléká za holku. A pozor: Darcy se namouduši nikdy do nikoho nezamiluje! Nechce totiž mít zlomené srdce jako sestra jejího nejlepšího kamaráda Willa…

Martin Sodomka: Jak si postavit motorku

Jak si postavit motorku je nová dětská kniha z úspěšné Edice technických pohádek, která kombinuje zábavný příběh malých zvířecích hrdinů s názornými ilustracemi, ze kterých je možné pochopit, nejen jak je motorka sestrojena, ale také funkci motoru, převodovky, zapalování, brzd a mnoho dalších věcí. Mnozí malí čtenáři dobře znají kamarády krysáka Arnyho a vrabčáka Zílu, kteří spolu již postavili auto a letadlo.

Josef Lada: Velká kniha lidových písniček a říkadel

Výběr nejznámějších českých lidových písniček, říkadel, hádanek, pranostik, jazykolamů či rozpočítadel potěší nejen děti, ale i rodiče a prarodiče.

Guy Bass: Záplaťák 3 – Duch Groteskinu 

Třetí díl úspěšné série o Záplaťákovi a jeho stvořiteli, podivínskému profesorovi, který tajně vyrábí humanoidy, lebkouny, jednooké pavouky a tříruké stvůry. V tomto dílu šílený profesor Erasmus svými děsivými experimenty probudil k životu něco opravdu hrůzostrašného. Podaří se Záplaťákovi přemoct zlého ducha, který nechce nic menšího než Záplaťákovo srdce?

Zdeněk Svěrák: Tři bratři

Tři bratři se vydávají do světa na zkušenou, aby se zbavili svých špatných vlastností a také aby zachránili spící princeznu. Jejich cestu spojuje příběh klasických pohádek Karkulka, O dvanácti měsíčkách a Šípková Růženka. Při svém putování vstupují do těchto slavných pohádek, kde je čeká řada nečekaných nástrah a dobrodružství. Dokáží překonat všechny překážky a šťastně se vráti zpět domů? Pohádky mívají šťastný konec a má ho i ta naše.

Michael Fry: Povedená partička 2: Nulová tolerance

Mezi Nicka a jeho přátele se postaví nová holka. Je to pro něj skutečně špatná zpráva. A ještě horší věci následují, když se postaví na odpor a dojde to tak daleko, že mu hrozí vyloučení ze školy. Očistí Nick svoje jméno? Nebo se bude muset přece jen zapojit do programu na ochranu dětí, změnit si totožnost a přestěhovat se na Guam?

Robyn Schneiderová: Tím všechno začíná

Ezra Faulkner, tenisová hvězda a všeobecný školní mazánek, je přesvědčený, že na každého v životě čeká nějaký průšvih. Je jedno, jak obyčejným životem člověk žije, někde za rohem na něj číhá menší nebo větší tragédie, která mu obrátí svět naruby a kterou teprve všechno začíná. V Ezrově případě je tou tragédií bouračka, která mu sice vzala veškeré vyhlídky na kariéru v tenise, ale zato mu otevřela úplně nové dveře a Ezra se nestačí divit, co všechno ho může potkat na debatních turnajích nebo jak je svět malý a jak krutě někdy osud zaplétá lidské příběhy. Palčivě vtipná kniha o tom, že ze samého středu na úplný kraj je to někdy jen krůček, a naopak.

Marcela Remeňová: Osm světů – Včelí lid

Včelí lid je druhá kniha akční fantasy série Osm světů mladé české autorky Marcely Remeňové. V jejím příběhu se opět setkáváme s Leou Layerovou, která se hned poté, co přežije vlastní smrt, teleportuje se svojí rodinou a záhadnou Larou na vzdálených Osm světů, a všichni se tak ocitnou ve válce Osmisvěťanů a tajemných hmyzích stvoření. Podivné sny i nečekané setkání s krutým včelím mužem Lee napoví, že příčiny i řešení války se skrývají u pradávných stvořitelů potens.

Jim Benton: Můj milý deníčku – Fakt nejsou kluci z jiné planety?

Jsem Jamie a uzavřela jsem s Isabelou nejšílenější sázku svého života. Kdo prohraje, musí políbit Paula Pagora, který má obličej plný beďarů. To nepřežiju! Taky se děje něco divného. Kluci asi fakt nejsou z jiné planety. Začala jsem totiž těmhle záhadným tvorům rozumět. Mám pro to jediné vysvětlení – získala jsem nadpřirozené schopnosti neboli superschopnosti!

Mark Lowery: Bez kalhot ani ránu

Na Michaela Swarbricka se konečně usmálo štěstí. Má rande s dívkou svých snů… nejprve se romanticky prohánějí po pláži na roztomilém oslíkovi a pak se koupou v moři. Nádhera! Jenže ouha… věčnému smolaři prostě na lepší časy svítat nemůže. Za kratičký okamžik štěstí musí Michael zaplatit vysokou cenu: a) je zatčen a uvězněn, b) proti jeho vůli je z něj lokální celebrita a c) stane se internetovou senzací, protože si o něm všichni myslí, že je NUDISTA! (Ale to on, proboha, není!) Události se na chudáka Michaela valí jako lavina, která mu rozmetá život na kusy – UŽ ZASE!

Tony Buzan: Myšlenkové mapy pro děti – Efektivní učení

Klíčem k úspěchu u zkoušek je efektivní studium a cestou, jak toho dosáhnout, jsou myšlenkové mapy Tonyho Buzana. Tato zábavná a praktická kniha je určena dětem ve věku od sedmi do čtrnácti let. Myšlenkové mapy pomohou dětem ve všech oblastech učení. Procvičí svůj mozek a budou učení zvládat lehce a s radostí.

Dick King-Smith: Já a moje příšera

Když Angus a Kirstie najdou na pobřeží tajemné vejce, tak netuší, že se z něj nevylíhne pták, ale příšerka. Děti jí dají jméno Crusoe. Záhadný tvor je nejdřív maličký, ale roste tak rychle, že je mu za chvíli těsné i jezírko na zahradě. Děti spolu s dědečkem a rodiči musí Crusoea odvézt na bezpečné místo a ukrýt ho před zraky lidí. A tak se zrodí legenda…

Klára Smolíková: Vynálezce Alva

Vynálezce Alva je brýlatý kluk – rozcuchaný neposedný zrzek, toužící po technických vymoženostech třetího tisíciletí. Jako každý „génius“ je nadán nezměrnou fantazií a tvořivostí, které ve spojení s jeho nepraktičností a zmatkářstvím vedou k nečekaným zápletkám a ještě nečekanějším rozuzlením. Jméno Alva „zdědil“ po svém slavném předchůdci Thomasi Alvovi Edisonovi. S dvojicí sourozenců Filipem a Denisou tvoří nerozlučnou partu kamarádů, která zažívá nezapomenutelná dobrodružství ve škole i mimo ni.

Jiří Žáček: Chytré pohádky pro malé rozumbrady

Kromě fantastických pohádek, kde se to hemží nadpřirozenými bytostmi a čaruje se ostošest, existují i pohádky, ve kterých se nevyskytují pohádkové obludy, kde nevítězí mocné kouzlo či hrubá síla, ale navrch má rozum, moudrost a vtip. Hrdiny chytrých pohádek bývají lidé zdánlivě obyčejní, kteří se v životních zkouškách téměř vždy osvědčí jako lidé naopak neobyčejní, moudří a stateční. Posilují naše sebevědomí a připomínají nám, že k vítězství nad lží a nelidskostí nepotřebujeme čaromocný meč ani pohádkového dědečka, stačí mít kuráž, bystrý rozum a dobré srdce. Není to sympatický vzkaz dávných pohádkářů dnešním rozumbradům a rozumbradkám? Kniha chytrých pohádek plných humorných situací a vtipných nápadů je třetí ze série velkých pohádkových sbírek v převyprávění Jiřího Žáčka a s ilustracemi Adolfa Borna.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *