Elizaveta Maximová

Kniha, která mě zaujala

Inspirativní tipy na knihy od známých osobností.

PATRIK BERGER

fotbalista

Patrik BergerNejoblíbenější autor je Arthur Hailey, mám od něho přečtené vlastně vše, něco už i dvakrát :). Další autor, který mě moc baví, je Dan Brown a Wilbur Smith, od kterého jsem přečetl všechny díly Řeka bohů – moc se mi líbily. Jako kluk jsem měl nejoblíbenější knihu Gulliverovy cesty a mám ji pořád v naší knihovně.

ŠTĚPÁN KUBIŠTA

ředitel divadla Jatka 78

Štěpán KubištaDočetl jsem jednu s názvem „Gott“ a čtu jinou s názvem „Dana Němcová“. První je o tom, jak vidí Karla Gotta Pavel Klusák, a druhá, jak vidí Dana Němcová Danu Němcovou. U Gotta mě překvapilo, jak je Klusák svým literárním stylem příbuzný filmovému stylu svého bratra Víta. Takové… „nenutím vám svůj názor, ale je to takhle“. Nu proč ne, čte se to dobře. Dozvěděl jsem se toho o Gottovi víc, než jsem kdy chtěl vědět. Ale pořádnou šťávu dostane Klusákovo takřka 400stránkové sdělení, tedy že Gott pro sebe a svou kariéru byl schopen udělat a obětovat úplně cokoli, když si přečtete Němcovou. Už úryvek na obálce to vyjadřuje jasně – „Za ničím jsem se nehnala, velkolepé kariérní plány jsem si nikdy nedělala. Když se mě v roce 1990 někdo zeptal, co považuji za vrchol své kariéry, musela jsem se strašně smát. Ani jsem pořádně nerozuměla významu toho slova.“ Nejedná se o dvě rozdílné osobnosti, to jsou úplně jiné světy. Těším se, že se o Daně Němcové a jejím světě dozvím víc, něco, co jsem nevěděl.

ELIZAVETA MAXIMOVÁ

filmová a divadelní herečka

Elizaveta MaximováNa pracovním stole i na nočním stolku u postele se mi neustále vrší několik štosů knih, které mám rozečtené nebo se na ně teprve chystám. Momentálně čtu Anatomii lidské destruktivity od Ericha Fromma, který zkoumá stupňující se násilí a lidskou destruktivitu z pohledu psychoanalýzy, neurofyziologie, antropologie a psychologie zvířat. Nemohu říci, že je to příjemná a uvolňující četba, ale v jistém slova smyslu mi pomáhá zorientovat se v lidských duševních pochodech – vášních, depresích, krutosti a především rozdílech mezi člověkem a zvířetem.

Další knihou, kterou v tuto chvíli považuji za obzvlášť důležitou k přečtení, je kniha Shauna Walkera Ruská kocovina – Putinův svět a přízraky minulosti, kterou mi půjčil Petr Zelenka při zkoušení inscenace Beckham jen několik málo dní před vypuknutím války na Ukrajině. Reportér Shaun Walker se zaměřuje na Putinovu politiku, čečenskou dohodu, vývoj událostí na Krymu, válku na Donbase a především na ztracenou generaci uvnitř Ruska.

Jako horký vývar pro duši na mě v těchto dnech působí deník Matthewa McConaugheyho Greenlights. Knihu, kterou on sám popisuje jako „Milostný dopis. Věnovaný životu“. Vřele doporučuju i krásnou kuchařku Yotama OttolenghiChuť. Tolik barev, příběhů, vůní a chutí v jedné knize! Baví mě v ní i jen tak listovat a prohlížet si všechny ty pokrmy, které „jednoho dne určitě uvařím“… Těším se, až budu mít volněji a budu se moct plně soustředit na knihu Truth – Personas, Needs, and Flaws in the Art of Building Actors and Creating Characters od americké herecké koučky Susan Batson a také na novou knihu Auditioning for Film and Television (a Post #metoo Guide) od výborné castingové režisérky Nancy Bishop, která donedávna působila v Praze a jejíž herecké workshopy mě opravdu bavily!

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v květnu 2022.