Aleš Palán 2

Kniha, která mě zaujala

Inspirativní tipy na knihy od známých osobností.

Lucie Zelinková

knižní influencerka

Lucie ZelinkováKnížka, která ukázala, že mladá česká generace čtenářek a čtenářů je velkou nadějí do budoucna, je titul Tahle kniha je teplá. Řekněme si to na rovinu – v řadě okolních států by podobná publikace vyjít nemohla. Jde o knihu trans aktivistky Juno Dawson a je jakýmsi průvodcem queer komunitou. Pro její členy a členky, pro nevyoutované, a tedy budoucí členy a stejně tak pro tzv. ally, pro ty, co do ní nepatří, ale chtějí ji pochopit a podpořit. O historii queer, o tom, jak se vyoutovat, o tom, když se to během vyoutování pokazí, a o spoustě dalších důležitých otázek. Skvělý duhový kousek!

Rudolf Havlík

režisér, scenárista

Rudolf HavlíkPoslední dobou jsem neměl moc času na čtení a v těch drobných chvílích volna jsem se vracel do bezpečných vod již přečtených knih, které mě jen na pár minut zabaví, protože vím, do čeho jdu. Kniha, která mě zaujala, se jmenuje Labyrint z ledu a líčí osud tragické polární výpravy A. W. Greelyho do Arktidy. Je to příběh, který jsem neznal, a protože mám rád objevitelské, dobrodružné a zároveň i náročnější věci, byl jsem odměněn kvalitně napsaným románem, zdatným překladem a neuvěřitelným dobrodružstvím, kterého jsem se mohl zúčastnit v bezpečí svého světa. Pokud vás zajímá historie, dobrodružství, námořní výpravy a útrapy promrzlých prstů, nemůžete si vybrat lépe.

Aleš Palán

novinář, spisovatel

Aleš PalánJako autor mám pravidelně rozepsané dvě tři knihy. Jako čtenář jich mívám otevřených zhruba stejný počet. Některé čtu, abych je recenzoval, jiné, abych se dovzdělal, a ty poslední proto, abych relaxoval a motivoval se. K motivaci mi aktuálně slouží cestopis Reinholda Messnera Gobi. Jako horolezec zvládl tehdy šedesátiletý Messner všechno, přesto se rozhodl pro svou dosud nejtěžší cestu – bez navigace, zcela sám, s vodou na zádech, přejít poušť. Smyslem bylo potkat sám sebe a vyrovnat se s tím setkáním. Dovzdělat se potřebuju v reáliích kremelské mašinérie, byť jsem si o ní nikdy nedělal iluze, kniha Alexandra Mitrofanova Mrazík s pendrekem v ruce mi ukazuje další temné souvislosti. I dvě novinky, které mám na recenze, mají silný politický rozměr. Polská reportérka Małgorzata Rejmer v knize Bláto sladší než med zachytila uzavřený svět diktatury, přesvědčené o své výjimečnosti a o tom, že jí celý svět ubližuje. Ne, tentokrát nemluvíme o Putinově Rusku, ale komunistické Albánii Envera Hodži. A nakonec je tu nový Sorokin! Současný ruský autor ve svých fantaskních románech ukazuje reálnou podstatu zla a smysl nesouhlasu. Doktor Garin bude jistě další mrazivá lahůdka.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v dubnu 2022.