ZLATA

Rozhovor: Zakladatelka Colours of Ostrava vypráví o jubilejním ročníku i lásce k hudbě

Jestli na nějaký zážitek letošního léta jen tak nezapomeneme, jsou to rozhodně Colours of Ostrava! Jak na letošní jubilejní ročník (i těch 19 před ním) vzpomíná zakladatelka festivalu Zlata Holušová? A jak jdou dohromady Colours a knihy? Přečtěte si rozhovor pro Magazín LUXOR.

Jubilejní dvacátý ročník Colours of Ostrava je za námi, jaké máte pocity po jeho skončení?

Trošku smíšené, letos nás doprovázelo strašně moc smůly a různých nepřízní, ale na druhé straně vyšla i spousta krásných věcí, ať už nová Cacao stage nebo Biohacking Expo nebo velká témata Longevity s velkými hvězdami světového hnutí za to, abychom sami vzali své zdraví do vlastních rukou. Takže tohle všechno vyšlo naprosto fantasticky. Včetně propojení Colours a Luxor stage, ta byla fantastická nejen svou návštěvností.

Jste zakladatelkou tohoto festivalu, dnes velmi uznávaného projektu. Jaká byla cesta k takovému úspěchu?

Byla a je krásná celá ta cesta. Plná zážitků, objevování a tvoření. Je lemovaná nejen spoustou krásných setkání, ale je i plná cestování za hudbou. A od počátku měla ve vínku přesně to, co se postupně rozrůstalo až sem, kde je Colours dnes. A to je láska k hudební i názorové různorodosti. Ten festival ve mně tepe jako srdce od počátku.

Napadlo Vás někdy, že budete slavit 20 let?

Ano, napadlo! Od počátku jsem chtěla festival, jakým je teď, nejdřív vyrostl v mé hlavě a pak se zrealizoval.

LUXOR stage na Colours of Ostrava
LUXOR stage na Colours of Ostrava

Byla někdy doba, kdy jste to chtěla vzdát nebo to takzvaně drhlo?

Ne, nikdy. Těžká byla samozřejmě doba kolem covidu, kdy jsme strádali, ale ani na chvilku mě nenapadlo to položit.

Co pro Vás osobně znamená hudba?

Radost, energii, uvolnění, extázi. Naprosto vše, co člověku může pomoci překonat jeho těžkosti.

A kde se inspirujete?

Po celém světě, nejen já, ale i můj tým. Zrovna dnes jsme seděli nad plánem a zjistili jsme, že se přes tři měsíce neuvidíme, protože jeden bude v Kanadě, jiný v Izraeli, třetí v Korei a ve Francii, což v důsledku znamená celý podzim zaplněný hudbou a cestováním. Někdy jezdíme i jako tým a společně pak vybíráme takové klenoty hudby, které pak na Colours chceme představit a přivézt.

LUXOR stage na Colours of Ostrava
LUXOR stage na Colours of Ostrava

Jak dlouho trvá připravit jeden ročník Colours of Ostrava? Je to zbylých 361 dní?

Ano, je to tak, člověk tomu dá opravdu vše. Děláme i jiné projekty jako Festival v ulicích a Festival Crossroads a další koncerty v Praze. Ale Colours je to hlavní a k tomu celý Meltingpot Colours, kde vystoupilo letos 280 speakrů, což z nás dělá největší event v Evropě, takže se opravdu nenudíme.

Co Vám pomůže zachovat klid, když někteří interpreti nedorazí nebo se něco pokazí?

To, když nedorazí interpreti a dozvíte se to v den konání nebo pár hodin před vystoupením, je velká rána a jediné, co můžete udělat, je zavolat všem kapelám, které znáte a zkusit najít náhradu. Nám se to naštěstí povedlo s kapelou Chinaski, která vystoupila místo Ellie Goulding. V případě Burna Boye nešlo dělat už vůbec nic, tam jsme se to dozvěděli tři hodiny před začátkem vystoupení. To je prostě smůla, která tento ročník provázela, ale já věřím, že jsme si ji vybrali na dlouhých 20 let dopředu, protože předtím se nám to nikdy nestalo.

Co je pro Vás opravdová srdcovka a nesmí chybět na žádném ročníku Colours of Ostrava?

Pro mě to naplnění přišlo letos s takzvanou klidovou zónou, kde se mohou lidé nejen uvolnit, ale zapřemýšlet si sami nad sebou… Longevity a Biohacking prostor pro návštěvníky byl velmi úspěšný a bylo hezké sledovat, jak zapadl do celkového programu Colours. Což jsem nemohla vědět s jistotou, že to publikum přijme, ale nakonec se našli i tací, kteří nechtěli z těchto prostor ani odejít 🙂 a to je ta nejlepší zpětná vazba.

Jak vnímáte spojení Colours a knih?

Ke Colours knihy patřily a my víme, že máme publikum, které rádo čte. A letos byl ročník obohacený o samotné knihkupectví Luxor a známkou úspěchu byla nejen přeplněná LUXOR stage, ale i vyprodané knihy některých účinkujících autorů. Colours chce a je připraven podporovat výjimečné autory a zajímavé knižní projekty.

Máte čas číst knihy? A jaké jsou Vaše oblíbené, životní?

Ano, ráda čtu a jsem obklopená knihami celý život, naposledy jsem četla knihu Tuvia Tonenboma a pak také mé oblíbené přítelkyně Jitky Vodňanské – Voda, která hoří. Ona je pro mě velká inspirace. Člověk, který umí stárnout, má stále radost v očích a ochotu cestovat. Je žíznivá po životě, zároveň má v sobě tolik moudra, díky kterému nachází vnitřní klid. Takže takoví účinkující na LUXOR stage nebo Meltingpotu jsou přesně ti, které chceme a kteří nadchnou široké publikum.

Na co se v nejbližší době těšíte?

Na odpočinek a na Srí Lanku.

Zlata Holušová, zakladatelka Colours of OStrava

ZLATA HOLUŠOVÁ se narodila v Praze, ale žije od dětství v Ostravě. Vystudovala český jazyk a dějepis na MU v Brně. Po škole učila na gymnáziu v Bílovci, pracovala v Českém rozhlasu Ostrava, spoluvlastnila hudební klub Boomerang ve Stodolní ulici. Od roku 2002 pořádá Colours of Ostrava. Za Colours of Ostrava má dvě hudební ceny Anděl.

Luxor byl poprvé součástí jubilejního 20. ročníku legendárního festivalu Colours of Ostrava. Kromě koncertů nejrůznějších žánrů a interpretů, workshopů, divadel i filmů jste si mohli také užít Meltingpot – největší živé multioborové fórum v Evropě. LUXOR stage byla místem, kde vás čekala nejen spousta zajímavých řečníků i autorů, ale taky hromada skvělého čtení. Tady je malá ochutnávka toho nejlepšího a už se moc těšíme na příští ročník!

Tento článek vyšel v Magazínu LUXOR v září 2023. Autorkou rozhovoru je Jana Brázdilová.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *