Navrh bez nazvu 2 4

Lucy Kissick a její anglická odpověď Marťanovi: Sci-fi román Plutoshine!

Pět a půl miliardy kilometrů od Země. Dvě stě stupňů pod nulou. A v hlavní roli planeta, která už není planetou, jen trpasličí planetkou, podobně jako další vesmírná tělesa srovnatelné velikosti. Což ale neznamená, že se tu nemůže odehrát příběh nejnovějšího knižního hitu současné sci-fi! Už jste zaregistrovali nový sci-fi román Plutoshine?

Mladá autorka Lucy Kissick získala doktorát na Oxfordu a své zážitky během studia zdokumentovala ve více než 75 videích na svém kanálu YouTube. Ten nazvala The PhDiarie a v krátkých videích řešila opravdu vše možné – ať už ranní vstávání, motivaci, ale třeba i laboratorní výrobu čediče. Nyní se profesně věnuje jaderné chemii v národní laboratoři v anglickém regionu Lake District.

IMG 2437 historicalcontrast e1681730250916

„Pocházím z viktoriánského přímořského města Southport. Jsem dcera zahradníka čtvrté generace, která vyrostla v ráji zeměpisců v písečných dunách a borových lesích,” prozradila o sobě Lucy Kissick. Když se zrovna nevěnuje výzkumu, tak ve volném čase běhá, plave a potápí se. Baví ji také vytvářet umělecké artefakty z drobností, které najde na mořském pobřeží.

V neposlední řadě pak píše knihy. Na tom, že píše opravdu skvěle, se shodují jak odborníci, kteří sci-fi románu Plutoshine udělili cenu Bloomsbury Writers & Artists’ Working Class Writers’ Prize, tak i čtenáři, kteří už si knihu stihli přečíst v originále. Jedním hlasem předvídají, že se Plutoshine stane kultovním a zařadí se na čestné místo v pomyslné šperkovnici sci-fi knih.

Co si o knize myslí redaktor Tomáš Jirkovský?

Britské spisovatelce Lucy Kissick se s románem Plutoshine povedl malý zázrak. Napsala knihu, která má ambice zaujmout jak dlouholeté fanoušky science-fiction, tak čtenáře, kteří tento žánr teprve objevují, a to je z historického hlediska ta nejtěžší disciplína, před kterou je jakýkoli autor postaven.

Už sám příběh je podivuhodný – zkusit terraformovat Pluto, tedy přeměnit ho v živý hostinný svět. Samozřejmě ne úplně do podoby Země, na to je příliš daleko od Slunce a příliš studené, ale tak, aby bylo pro trvalé osídlení pozemšťany přece jen vhodnější než současných -200 °C.

Děj je vyprávěn ze dvou úhlů pohledu – ten první patří hlavnímu terrraformovači Lucianovi, který na Pluto přilétá ze svého rodného Merkuru; druhý pak dceři šéfa stanice, desetileté Nou, která během svého života poznala právě jen Pluto. Ale nebojte se, není to další román pro náctileté, kde prim hrají vztahy a děj samotný i s vědou dostávají na frak. Jde o klasickou hard sci-fi, napsanou doslova ve stylu Arthura C. Clarka, navrch s detektivní zápletkou.

Je vidět, že autorka je sama vědkyní s doktorátem z planetární geochemie, a když se už přece jen dostala do úzkých, poradila se s dalšími kolegy a kolegyněmi. O to větším překvapením je, že je její autorský styl velmi příjemný a čtivý, postavy uvěřitelné a děj s každou další stránkou rychle ubíhá. A postupně spolu s hlavními hrdiny zjišťujeme, že ne vše je tak, jak se na první pohled zdá. I Pluto má totiž svá tajemství, která mohou ovlivnit doslova celé lidstvo…

Z knihy se stal oceňovaný světový bestseller, jako stvořený pro čtenáře Andyho Weira (Spasitel, Marťan). Je moderní, je zajímavá a rozhodně stojí za přečtení! A to vše je podtrženo skvělým překladem Veroniky Volhejnové.

Anotace knihy Plutoshine:
Oceňovaný světový bestseller pro čtenáře Andyho Weira (Spasitel, Marťan). Přeměna Pluta v živou dýchající planetu je zatím nejambicióznějším vědeckým projektem lidstva. Ovšem nikdo nepočítal s tím, že dojde k sabotáži. Pro ředitele projektu Luciana se klíčem stane devítiletá Nou, která byla dost možná přímým svědkem oněch tragických událostí. Jenže Nou pod vlivem traumatu oněměla a bez její výpovědi může celý proces terraformace selhat. Jenže na druhé straně také může otřást pohledem lidstva na jeho místo ve vesmíru…

Článek vyšel v Magazínu LUXOR v dubnu 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *