Navrh bez nazvu 23

Kdo se bojí hospodyně? Nenechte si ujít novinku Joy Fieldingové!

Někdy stačí mít připravený dobrý název knihy a námět pak přijde sám. Takhle nějak to bylo s novinkou Joy Fieldingové – psychothrillerem Hospodyně, který před pár dny vyšel v českém překladu.

Vypravěčkou nového strhujícího thrilleru Joy Fieldingové je torontská realitní makléřka Jodi Bishopová, na kterou dolehla spousta životních strastí. Stárnoucí rodiče čelící Parkinsonově nemoci, vlastní manželské potíže, péče o svoji práci a kariéru. To vše se výrazně zlepší, když najme hospodyni. Jenže tu něco nehraje… Fieldingová je i v nové knížce věrná svému psaní. Vrstevnatý příběh se vydává nepředpokládanými směry. Ženské hrdinky vystavuje tvrdým zkouškám. A jako bonus v Hospodyni přidala ještě zasvěcené zkoumání složitosti péče o stárnoucí příbuzné.

20230623 Luxor 13

Dva roky, dvě knížky

Fieldingová střídavě žije v kanadském Torontu a v Palm Beach na Floridě. Ve Spojených státech nyní bydlí i její mladší dcera. Covid pochopitelně ovlivnil i ji. Ale možná překvapivě, pandemie ji vyburcovala k ostrému tempu. Hospodyně je můj třicátý román v pořadí a druhá kniha za dva roky. První byla Slepá ulička,“ vypočítává Fieldingová.

A teď se můžeme vrátit k tomu, jak to bylo s názvem knihy. „Věděla jsem, že mám dobrý titul, jen jsem nevěděla, co s ním,“ napsala na svém Facebooku. Název si uložila a nechala pracovat podvědomí, na Floridě mezitím hrála golf a odpočívala. A pak to přišlo. „Miluji psaní, protože je to jediný okamžik v mém životě, kdy mám pocit, že mám úplnou kontrolu. Nikdo nedělá ani neříká nic, co bych jim neřekla – i když i tato míra kontroly je iluzorní, protože nastává okamžik, kdy postavy převezmou roli a řeknou vám, co si myslí, že by měly říkat a dělat,“ popisuje tvůrčí proces.

Fieldingová má cit pro spletité příběhy plné napětí, příběh umí vystavět, odvyprávět. Čtenáři to zřejmě oceňují, její knihy se totiž velmi dobře prodávají. „Myslím, že jsem oblíbená, protože muži i ženy se mohou ztotožnit s lidmi, o kterých píšu, ačkoli píšu z ženské perspektivy a vždy jsem si myslela, že většina mých čtenářek budou ženy, které jsou mi podobné,“ uvedla.

JE TO MOJE VINA.
To já jsem s tím nápadem přišla jako první, já ho prosazovala, já to celé rozjela a nakonec trvala na tom, abychom ji najali. Můj otec byl kategoricky proti, matčin postoj byl v nejlepším případě nejasný a mé sestře to bylo jako vždycky jedno. Jako dobrá myšlenka to připadalo jedině mému muži Harrisonovi, a to jenom proto, že doufal, že nebudu tak přetížená. Samozřejmě že měl pravdu. Až na to, že nechat to ostatní plavat nebylo zas tak snadné. A ať jsem se snažila sebevíc, nemohla jsem neslyšet nevyslovený dovětek: Kdybys vynaložila jen polovinu úsilí a energie na náš dům… naše děti… naše manželství, stejně jako je vydáváš na své rodiče… sestru… kariéru… Nějak mu uniklo, že právě tahle kariéra nám nesplácí jen hypotéku, ale také hradí účty, takže si mohl dopřát ten luxus pracovat na plný úvazek a bez nějakého většího omezování na svém nejnovějším románu.

– úryvek z knihy Hospodyně

JOY FIELDINGOVÁ (1945) je kanadská spisovatelka, scénáristka a herečka. Patří mezi nejoblíbenější spisovatelky současnosti. Její doménou jsou především psychothrillery s výraznými ženskými hrdinkami, zachycenými v okamžiku životní krize. Narodila se v Torontu jako Joy Teppermanová, ale příjmení si změnila na Fieldingová podle anglického osvícenského spisovatele Henryho Fieldinga. Žije střídavě v Torontu a na Floridě, s manželem mají dvě dospělé dcery.

JF3HRi

9788024288710

O novince Hospodyně:
Jodi Bishopová je úspěšnou realitní makléřkou a živitelkou rodiny. Harrison – její manžel – na ni kvůli tomu žárlí. Kdysi měl své velké sny, ale teď je jen průměrným spisovatelem. Jodi už nebaví neustálá snaha sladit chod rodiny, práci a potřeby vlastních rodičů. Její matka má totiž Parkinsonovu chorobu a zatím se o ni zvládá starat Vic – Jodiin otec. Taky však není nejmladší a neustálá péče jej vyčerpává. Uvítal by pomoc. Jodi se proto rozhodne najmout pro své rodiče hospodyni. Je to ale správné rozhodnutí? Kdo je vlastně ta žena, která najednou nosí matčiny šperky? O co jí jde? A jak daleko je kvůli tomu ochotna zajít?

Článek vyšel v Magazínu LUXOR v červenci 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *