Zdeněk Miler – Krtek narozeniny

Oslavte s námi Krtečkovo výročí! 5 věcí, které jste o Krtkovi možná nevěděli

Kdo by neznal Krtka? Sympatického kresleného chlapíka milují děti už po několik generací. 21. února by své narozeniny oslavil jeho autor, ilustrátor Zdeněk Miler, a tak je ideální čas si oblíbeného hrdinu připomenout. Máme pro vás několik zajímavostí, které jste o Krtkovi možná nevěděli!

Vznikl šťastnou náhodou

Animátorovi barrandovských studií Zdeňku Milerovi přistála na stole povídka o tom, jak se vyrábí oblečení. Do srozumitelné podoby se ji rozhodl převyprávět pomocí kreslené zvířecí postavičky – usilovně přemýšlel, jaké zvířátko by to mělo být, až ve svém zadumání na procházce zakopl o krtinec. Krtek byl navíc jedno z mála zvířat, které se v té době neobjevovalo v pohádkách Walta Disneyho. A tak se v roce 1954 zrodila legendární postavička. A příběh, ve kterém se ze lnu obarveného borůvkami stane praktický kus oděvu, už samozřejmě taky znáte: Jak Krtek ke kalhotkám přišel.

12978 pohlednice krtecek a kalhotky ezgif.com crop 1

Stal se druhým českým kosmonautem

large 50

Oblíbený hrdina se podíval i do vesmíru – a to nejen v dílu Krtek a raketa! Na vesmírnou misi, která měla mimo jiné za cíl podpořit programy ke vzdělávání dětí a mládeže, vzal plyšovou figurku astronaut Andrew Feustel, jehož manželka má české kořeny. Krteček s ním do kosmu cestoval hned dvakrát, a to v letech 2011 a 2018, cestu doprovázel i osvětový program „Do kosmu s Krtkem“.

Přišel o ocásek

Ještě v 60. letech měl Krtek ocásek, autor se však rozhodl, že se ho zbaví. „To jsou jen zbytečnosti, které se pak musí pořád kreslit,“ okomentoval změnu Zdeněk Miler – a protože pro každou vteřinu kresleného filmu je třeba nakreslit 24 okének, i malý detail může znamenat spoustu práce navíc… Ze začátku měl Krtek také o dost delší nos. Kvůli němu však vypadal staře, a tak mu ho autor zkrátil a postavičku tak proměnil ve veselého krtčího rošťáka.

maxresdefault 2

Hlas mu daly Milerovy dcery

První díl Krtečka, ten, ve kterém si ušije vlastní kalhoty, je jediný, ve kterém se mluví ve větách. Bylo však jasné, že seriál poputuje i do zahraničí, a tak se v dalších dílech Krtek vyjadřuje už jen pomocí citoslovcí. Ta autor nahrál s vlastními dcerami Kateřinou a Barborou, které dlouhé hodiny nahrával, jak se smějí, křičí, radují i pláčou. Právě ten pláč byl největším oříškem:

„Dodnes z toho mám trochu výčitky svědomí. Nechal jsem totiž jet záznam a svým holčičkám jsem hrozně nadával. Ony na to nebyly vůbec zvyklé, vždycky jsme měli a máme krásný vztah. A jak z toho byly překvapené, začaly plakat. Usedavě, nešťastně, opravdově. Až uslyšíte usedavý pláč kresleného krtka, vězte, že to jsou mé opravdově nešťastné dvě dcery.“

–z rozhovoru se Zdeňkem Milerem pro idnes.cz, 2011

krtek zaver

Nekreslil ho jen Zdeněk Miler

puzzle krtek a paraplicko 3x55 dilku

Od 80. let se Zdeňkem Milerem na Krtkových ilustracích spolupracovala i jeho dcera, výtvarnice Kateřina Miler. Tu otec poprvé přizval k tvorbě příběhů Krtek a paraplíčko (1986) a Jak krtek uzdravil myšku (1987). Vytvořila také množství leporel, ale i ilustrace pro nejrůznější hry, omalovánky, puzzle, adventní kalendáře a další předměty s motivem oblíbeného hrdiny.

Připomeňte si příběhy oblíbeného Krtka v některé z knih a leporel a představte jeho nestárnoucí příhody i svým dětem!

xcsBKgW 1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *