shutterstock 1841189548

Správně spát, jíst i dýchat: 6 knih o zdraví, které by vám neměly uniknout

Rady o tom, jak nejlépe pečovat o své zdraví, se na nás valí ze všech stran – a vyznat se v často protichůdných poučkách se někdy může zdát jako nadlidský úkol. Vybrali jsme pro vás několik čtenářsky oblíbených knih, které různé aspekty našeho zdraví vysvětlují srozumitelně a poutavě.  

Jan Vojáček – Umění nemoci
Nejznámější český představitel funkční medicíny a autor bestselleru Umění být zdráv Jan Vojáček nepřináší zázračná řešení, ale spíš nové myšlenkové nastavení. Věří totiž, že každý z nás může podpořit své zdraví a kvalitu života, ať už jsme v jakkoliv těžké výchozí situaci. Zjistíte, že i emoce a myšlenky, se kterými k nemoci přistupujeme, mají vliv na to, jak se s onemocněním dokážeme popasovat.

Jessie Inchauspé – Pravda o cukru
Chcete zlepšit svůj zdravotní stav, lépe spát, mít lepší náladu, více energie, lepší pleť, snížit chuť na sladké i svou hmotnost? Kouzelnou formulku sice nemáme, kniha biochemičky Jessie Inchauspé alias Glucose Goddess („Glukózová bohyně“) ji ale tak trochu připomíná. Představí vám totiž 10 jednoduchých fint, jak snížit vysokou hladinu krevního cukru. Ta stojí za celou řadou problémů a týká se až 90 % z nás – její snížení ale zásadně ovlivní nejen vaše zdraví, ale i náladu.

James Nestor – Dech: Nové poznatky o ztraceném umění
Dýchání se zdá být tou nejbanálnější věcí na světě – a přesto mnozí z nás zapomněli, jak má správně vypadat. Podobnou zkušeností si prošel i sám autor, jehož dlouhodobé zdravotní problémy vyřešila až dechová cvičení. Vydal se tedy na cesty, aby našel odpověď na otázku: Zapomíná lidstvo dýchat? Výsledkem je poutavá kniha, která dech představuje z mnoha různých úhlů pohledu, a to tak čtivým způsobem, že budete mít pocit, jako byste četli román.

Gabriela Peacock – Úžasnější za 2 týdny
Není třeba být perfektní, hlavní je začít! Výživa je jednou z nejdůležitějších složek přispívajících k naší duševní i tělesné pohodě. Následovat ale množství výživových směrů, diet a pouček může být často nad naše síly. Nutriční specialistka Gabriela Peacock, mezi jejíž klienty se řadí i členové britské královské rodiny, vám osvětlí stravovací zásady, díky kterým se budete cítit skvěle – bez ohledu na to, jak hektickým stylem života žijete.

Pavel Kolář – Posilování stresem: Cesta k odolnosti
Po svém bestselleru Labyrint pohybu přišel odborník na celostní medicínu Pavel Kolář s publikací, která je nabitá informacemi od první až do poslední stránky. Rozmanitým stresovým vlivům muselo lidstvo čelit od počátku své existence. Kniha Posilování stresem rozebírá to, jak tyto vlivy přispívají ke zvýšení odolnosti našeho organismu, a nabízí způsoby, jak toho využít pro svou duševní i fyzickou rovnováhu.

Matthew Walker – Proč spíme
Kolik hodin jste dnes v noci spali? Pokud je to méně než osm, potom nejspíš trpíte spánkovou deprivací. Tak jako většina lidstva. Přední světový neurovědec Matthew Walker popisuje, jak velký vliv má dostatečný (a kvalitní) spánek na logické rozhodování, učení a paměť, na seřizování našich emocí a imunitní systém, ale i metabolismus a chuť k jídlu. Autor vykládá tak poutavě, že možná paradoxně při čtení přetáhnete večerku…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *