Kejklíř blog

Oliver Pötzsch: Aby byl středověk cool

Historii se nedá uniknout. A když byli vaši předkové kati, platí to dvojnásob. Oliver Pötzsch se proslavil ságou Katova dcera. Ve své novince Kejklíř ale zpracoval životní příběh Fausta!

Kolem roku 1500 putoval po Německu muž, o kterém se toho moc nedochovalo. Zbylo jen pár kusých poznámek v kronikách a pak nesčetné legendy. Ve své době to ale byl největší kouzelník, podvodník, astrolog a mastičkář, jakého svět kdy spatřil. Kromě toho byl chytrý jako tucet učenců a prohnaný jako Borgiové. Jmenoval se Johannes Georg Faust. Faustovo jméno se stalo synonymem pro ctižádostivého člověka, který uzavřel smlouvu s ďáblem a výměnou za úspěchy, bohatství a slávu mu přenechal svou duši. Jenže málokdo ví, že Faust není jen postava z povídaček. Na přelomu středověku a renesance skutečně žil a spisovatel Oliver Pötzsch v knize Kejklíř popisuje jeho životní příběh.

„Když jsem procházel historické prameny, překvapilo mě, že dosud nikdo nesepsal skutečný příběh Fausta,“ říká Oliver Pötszch, potomek starého rodu bavorských katu. „A musím přiznat, že i já si dřív myslel, že to je jenom fiktivní postava.“

Vše změnila jedna stávka německých železničářů. „Uvízl jsem v městě Bretten, a protože jsem tam nikdy nebyl, rozhodl jsem se z toho udělat výlet, vystoupil jsem z vlaku, našel hotel, půjčil si kolo a pár dní jsem okolí prozkoumával. Našel jsem tak i zapadlé městečko Knittlingen, kde mě na jednom dome zaujala pamětní deska s nápisem, že se tady narodil doktor Johannes Faust,“ vypráví Oliver Pötszch.

Coby autor sedmidílné historické ságy Katova dcera okamžitě zavětřil námět na další román.
„Vypátral jsem, že skutečný Faust měl neuvěřitelnou kariéru – z potulného kejklíře až po astrologa, kterého znala celá Evropa,“ říká Pötzsch. „Přesto po něm zbyly jenom ty pověsti, které ho často vykreslují dost negativně. Přitom ambice a píle, kterými doktor Faust musel nepochybně oplývat, jsou vlastnosti dnes velice žádané.“

Kejklíř kromě života Johanna Georga Fausta mistrovsky zachycuje život na přelomu středověku a renesance. Kdo si představuje idylické rytířské souboje, ten je vedle jak ta jedle. Evropu sužují pohromy v podobě nemocí a válek. Církev pronásleduje domnělé uctívače ďábla a údajné čarodějnice. Je až s podivem, že to všechno vůbec někdo přežil.

Atmosféra Kejklíře vás pohltí natolik, že když od knihy vzhlédnete, šokuje vás, že vy vlastně žijete v 21. století. Ale kdo četl autorovy předchozí knihy ze série Katova dcera nebo jeho samostatný román Případ Ludvík, ten už ví, že Oliver Pötzsch má tuhle dobu nastudovanou do nejmenších detailu. Při psaní vše konzultuje s pracovníky muzeí, historiky a dalšími odborníky. „Nejdůležitější je, abych tu dobu fakt cítil,“ vysvětluje spisovatel s tím, že spoustu lidí historie vůbec nezajímá, přitom skrývá tolik zajímavých příběhů. „Chci, aby byl středovek cool,“ směje se.

Po Kejklíři autor připravuje pokračování s názvem Mistr – česky vyjde příští rok v červnu. A komu se stýská po sérii Katova dcera, v srpnu 2021 vyjde osmý díl této populární historické ságy o osudech autorových předků. Soudě podle úspěchu jeho knih se zdá, že středovek už cool je!

Kejklíř blog 1

OLIVER PÖTZSCH (*1970)
Německý autor pracoval po studiu nejprve jako novinář a filmový scenárista v rozhlasové stanici Bayerischer Rundfunk. Dnes žije se svou rodinou v Mnichově. Je potomkem rodiny Kuislů, kteří od 16. do 19. století byli nejslavnější katovskou dynastií v Bavorsku.
Jeho historické romány mu získaly věhlas daleko za hranicemi Německa. Knihy ze série Katova dcera patří k mezinárodním bestsellerům a byly přeloženy do více než dvaceti jazyku.

Článek vyšel v magazínu Page 12/2020 – 1/2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *