missdior

Odvaha nevyjde z módy – neznámý příběh Catherine Dior

Knihu Miss Dior u nás za výhodnou cenu najdete ZDE.

Móda není jen pozlátko, je řemeslem i uměním, které dotváří svět, jenž nás obklopuje. A pod jejím bezvadně střiženým pláštěm je spousta příběhů, které stojí za to znát. Zcela jistě k nim patří i osud Catherine Dior, mladší sestry slavného Christiana Diora. Byla jeho múzou, jež prokázala odvahu ve francouzském odboji, přežila koncentrační tábor i pochod smrti a věrně pečovala o odkaz milovaného bratra. Catherinin život pečlivě rekonstruuje kniha britské spisovatelky Justine Picardie.

PŘÍBĚH

Libá směs růží, konvalinek a santalového dřeva, právě takový je nadčasový parfém Miss Dior, který zná celý svět. Haute couture z tohoto módního domu zase pro většinu lidí představuje cosi vzdáleného, blýskavého, nadýchaného a nedostupného. Málokdo ale ví, jak blízko měla k obyčejnému životu na začátku čtyřicátých let, kdy se Christian Dior živil v Paříži prodejem svých módních skic. Vyhlídky nebyly dobré a už za odmítnutí sedět na módní přehlídce v jedné řadě s manželkami nacistických vůdců následoval přímý transport do Osvětimi.

ČTYŘI ROKY JSME STRÁVILI USILOVNÝM HLEDÁNÍM, JAKO ALCHYMISTÉ, KDYŽ SE PÍDILI PO KAMENI MUDRCŮ. A PAK SE NARODILA MISS DIOR… ABY MĚL PARFÉM ŠANCI NA ÚSPĚCH, MUSÍ SE NAPŘED NADLOUHO UCHYTIT V SRDCÍCH TĚCH, KTEŘÍ JEJ VYTVOŘILI.

Christian Dior

Jeho sestra Catherine Dior se jako spousta jiných Francouzů zapojila do odboje, ačkoliv o tom později v soukromí téměř nemluvila. Její příběh se tak skládá z důmyslně poskládaných výpovědí ostatních členů její sekce, vězeňkyň koncentračních táborů a přeživších pochodů smrti. Díky tomu se tak můžeme dozvědět, že růže použité v parfému Miss Dior pocházejí ze zahrady v Provence, kam se Catherine Dior odjela léčit z následků mučení a pobytu v koncentračním táboře Ravensbrück. Že konvalinky posílala jako dárek pro štěstí v předválečné době klientům svého květinářství, které vedla se svým milencem Hervém des Charbonneries. Ten patřil také k odboji a Catherine mu svým mlčením při výsleších zachránila život. Když Christian Dior svou legendární kolekcí New Look z roku 1947 oslavil nejen konec hubených válečných let a militantních rovných střihů, ale především vzdal hold všem odvážným Francouzkám, které v dobře padnoucím kostýmku a bezvadných punčochách objíž[1]děly na kole svou zemi a s rizikem mučení a smrti v zádech bránily svobodu.

 

MISS DIOR

Justine Picardie

Příběh výjimečného života Catherine Dior (1917–2008), jež byla múzou svého bratra Christiana i statečnou členkou francouzského odboje. Britská spisovatelka Justine Picardie se vydává po stopách mladší sestry jednoho z nejvlivnějších světových módních návrhářů, která ho inspirovala k slavnému parfému a ovlivnila jeho pojetí ženskosti a krásy. Dva roky po druhé světové válce se Paříž vzpamatovávala z německé okupace a toužila žít znovu naplno. Christian Dior byl tím, kdo jí na poli módy vdechl nové sebevědomí, když představil svou první kolekci – známou pod pojmem New Look. Styl vytříbeného luxusu, ženskosti a elegance znamenal revoluci v dámském odívání a z Paříže opět udělal centrum světové módy. Legendární parfém Miss Dior byl pojmenovaný na počest jeho mladší sestry Catherine. Ženy, jež riskovala život v odboji proti nacistům a přežila mučení, koncentrační tábor i pochod smrti. Té, která bratra v mno[1]hém inspirovala a opatrovala jeho odkaz až do své smrti. Ale zatímco se Christian Dior stal jedním z nejznámějších Francouzů na světě, Catherine zůstává v jeho stínu. Kniha Justine Picardie je cestou k nápravě: pečlivě rekonstruuje Catherinin životní příběh a současně zkoumá odkaz něžného bratra, který nedokázal zapomenout na sestřino utrpení, byť její rány halil do květinového hedvábí a vůně lásky. Text doprovází velké množství vzácných dobových fotografií a ilustrací.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v prosinci 2022.

 

Sdílet