sparks

Nicholas Sparks – Romantik, který chytí za srdce

Možná i on jednou napíše čtivý příběh o tom, jak se z úspěšného středoškolského atleta stane světově proslulý spisovatel. Nicholas Sparks je totiž ztělesněním amerického snu.

Obyčejný kluk ze Severní Karolíny vsadil na kartu romantiky a důkazem toho, že to bylo správné rozhodnutí, je 105 milionů jeho prodaných knih přeložených do více než 50 jazyků.

Oceánský vítr z posmutněle tklivého pobřeží Severní Karolíny vane prakticky ze všech jeho knih. Mezi písečnými dunami a domy s mořskou vodou prosolenými okenicemi se odehrávají rozmanité příběhy zralých i nezralých lásek. A ty nadšeně čtou statisíce (dá se předpokládat, že hlavně) čtenářek na celém světě. V českém překladu si nově můžete přečíst Návrat, před měsícem pak v angličtině vyšel jeho v pořadí už dvaadvacátý román s názvem The Wish.

Pokud byste zamířili do Severní Karolíny, můžete si vybrat z nabídek několika cestovních kanceláří, které pořádají několikadenní putování po nejkrásnějších místech ze Sparksových románů. Wilmington, New Bern, Edenton… Opravdu, až tak je tam Sparks populární. A pokud se snad v daném městě natáčely filmy podle jeho předloh, dočkáte se i naučných stezek nejoblíbenějšími filmovými destinacemi. Mimochodem těch filmů bylo zatím devět. Největšími hity se staly Zápisník jedné lásky s tehdy ještě nepříliš známým Ryanem Goslingem, Noci v Rothdale s Richardem Gerem nebo Vzkaz v láhvi s Kevinem Costnerem a Paulem Newmanem. Hvězdná společnost, pro hvězdného autora.

Ano, Nicholas Sparks je v USA opravdu hvězda první velikosti. Superstar, jak se v tamních krajích říká. Má hvězdný úsměv a vystupování, čtivý styl, happyendy v jeho románech dopadnou vždy trošku jinak, než byste předpokládali. Možná i díky tomu se už třináctkrát objevily mezi bestsellery The New York Times.

Přitom podle všeho v soukromí žije Nicholas Sparks poklidný rodinný život s manželkou a pěti dětmi. Kde jinde než v Severní Karolíně.

Článek vyšel v magazínu Luxor v listopadu 2021. 

Foto: Shutterstock

Sdílet