knižní bestsellery roku 2023, Luxor

TOP 8 nejoblíbenějších knih roku 2023! Četli jste je všechny?

V roce 2023 jsme vám v Luxoru doporučili spousty skvělého čtení. Víte, které knižní bestsellery si našly cestu k nejvíce z vás? Stejně jako vkus našich čtenářů, i žebříček nejprodávanějších knih uplynulého roku je krásně rozmanitý! Své zástupce zde najde romantika, napětí i biografie, s přehledem však zvítězili čeští autoři. Podívejte se, jestli vám mezi oblíbenými knihami roku některá neunikla.

1. MÍSTO: Patrik Hartl – Gazely

Knihy nejpopulárnějšího českého autora, který nedávno oslavil neuvěřitelný milion prodaných výtisků, jsou čtivé a návykové. A u románu Gazely tomu nebylo jinak. Na co se můžete těšit, pokud jste nejčtenější knihu roku zatím nečetli? Jedná se o příběh bouřlivého týdne tří nejlepších kamarádek, které kdysi chodily do třídy s Prvokem, Šampónem, Tečkou a KarlemUdálosti několika všedních dní je vrhnou do takových turbulencí, že ani jedna z nich večer před víkendem netuší, jak bude její život vypadat v neděli.

Patrik Hartl – Gazely, foto: LUXOR

2. MÍSTO: Martin Moravec – Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem

Martin Moravec, novinář a autor několika bestsellerů, ze kterých si můžete pamatovat například Moje případy z 1. oddělení s Josefem Marešem, letos přinesl další ze série oblíbených knižních rozhovorů! Tentokrát vyzpovídal známého leteckého záchranáře Marka Dvořáka, který vás vezme do zákulisí profese, kde pouhé vteřiny rozhodují o životě a smrti.

20231017 Luxor 18

3. MÍSTO: Alena Mornštajnová – Les v domě

Autorce, jejíž bestsellery jako Hana nebo Tiché roky si čeští čtenáři zamilovali pro hluboký vhled do české historie i komplikovaných rodinných vztahů, letos vyšla novinka Les v domě – strhující příběh o tom, že nic v životě není takové, jak to na první pohled vypadá, a že žádné tajemství není nikdy pohřbeno tak hluboko, aby se nedalo vykopat. A nejspíš není velkým překvapením, že měla kniha u čtenářů ohromný úspěch!

20230419 Luxor 72

4. MÍSTO: Radka Třeštíková – Kde jsi, když nejsi

Romány Radky Třeštíkové si čtenáři zamilovali nejen pro svérázné hlavní postavy a jejich spletité osudy, ale i pro autorčin osobitý styl psaní. Její příběhy ukazují, že nic není černobílé a že mezilidské vztahy jsou málokdy jednoduché. Podle anotace se i u nového románu máme na co těšit: „Bouřlivé, syrové a vášnivé vyprávění o rozchodu. Toto je příběh o svobodě, závislosti, zbabělosti a statečnosti. O poslušnosti, laskavosti i lhostejnosti. O těch nejlepších a nejhorších rozhodnutích.“

20230607 Luxor 33

5. MÍSTO: Martin Moravec – Josef Mareš: Moje příběhy z 1. oddělení

Martin Moravec v žebříčku bodoval hned dvakrát – úspěch totiž sklidila i jeho kniha rozhovorů s kriminalistou Josefem Marešem, která vyšla loni na podzim. Nejznámější český kriminalista a bývalý šéf pražské mordparty vyřešil stovky vražd a teď vypráví o vrazích, obětech i nejzajímavějších případech. Vraždí muži jinak než ženy? Kam zabijáci ukrývají mrtvoly? Kterých pachatelů mu bylo líto? Kdy mu šlo o život a jak se vyrovnával se zlem, které viděl? Připravte se, začíná výslech!

Svet knihy 2023 115

6. MÍSTO: Jana Bernášková – Koloušek

Ve volném pokračování knih Jak přežít svého muže a Coura jsme se opět navrátili za mladou herečkou Lucií. Ta má právě před svatbou, a tak by se zdálo, že má napůl vyhráno, ovšem jen do chvíle, kdy se do ní osudově zamiluje muž. Koloušek. Na povrch se vynoří spousta otázek. Je vůbec svatba v životě ženy radostnou událostí, nebo jen přežitkem? Měla by vstoupit do manželství, když touží být celou svou duší svobodná? Svižný, čtivý a místy bláznivý román pro ženy zhltnete jedním dechem.

Jana Bernaskova Kolousek

7. MÍSTO: Sam Holland – Kopírák

V žebříčku se uchytil i nejočekávanější a nejděsivější thriller roku: Kopírák! Drsné krimi s poutavou barevnou ořízkou není nic pro slabé povahy, naopak si v něm to své najdou milovníci true crime. Pachatele hrůzných vražd, tzv. Kopíráka, totiž podle všeho inspirovali nechvalně proslulí sérioví vrazi – Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Edmund Kemper a další. Co když se ale vrah rozhodne své vzory ještě překonat?

DSC00201 1

8. MÍSTO: Aňa Geislerová – Co tě nezabije

První sbírka povídek držitelky pěti Českých lvů a jedné ceny Magnesia Litera šla na dračku! „Když se zamyslím nad všemi svými povídkami jako nad celkem, dalo by se říct, že v mém světě nejsou lidé dobří ani lidé zlí. Jsou v něm lidé snažící se o dobro zlou cestou anebo dobří lidé nacházející odpověď v něčem velmi zlém (ať už pro okolí, nebo pro ně samotné),“ říká o sbírce Aňa Geislerová.

20231011 Luxor 33

Osm nej titulů je vám málo? Podívejte se na celý žebříček TOP 20 nejoblíbenějších knih roku 2023!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *