Navrh bez nazvu 5

Najděte si „svého“ inspektora! 8 detektivních sérií, kterým propadnete

Neexistuje mnoho větších čtenářských radostí, než je objevení série, která už čítá celou řadu dílů. Jste-li milovníci thrillerů, detektivních zápletek i pořádné dávky napětí, někdy stačí najít si „svého“ inspektora – jeho případy už vás potom vtáhnou samy… Které vyšetřovatele a jejich knižní série jsme si zamilovali my i naši čtenáři?

Kim Stoneová
Inspektorka Kim Stoneová autorky Angely Marsons kvůli své těžké minulosti neumí zacházet ani s emocemi, ani s lidmi – místy umí být dokonce dost hrubá. Svými případy se ale nechá naprosto pohltit a neskončí, dokud není zlo potrestáno. V nejnovějším díle Smrtící volání se ponoří do vražd mladých matek. Ty mají na zápěstí záhadné škrábance, kterými vrah zřejmě s někým komunikuje. Ale s kým?

Lottie Parkerová
Po tragické ztrátě svého milovaného manžela Adama je Lottie stále zdrcená jeho smrtí (pozn.: inspirováno životem autorky, která sérii začala psát jako terapii po smrti manžela), a tak se naplno ponoří do práce – často na úkor svých tří náctiletých dětí i malého vnoučka. Tak začíná úžasná detektivní série, která vás nenechá vydechnout. V (prozatím) posledním dílu Poslední zrada Lottie vyšetřuje vraždy čtyř náctiletých dívek. A potom zmizí její dcery…

Harry Hole
Pokud bychom měli jmenovat krále severské krimi, byl by jím nejspíš právě Harry Hole autora Jo Nesbø – sólový hráč, s větším či menším úspěchem se zotavující z alkoholismu, který nedbá na autority a sází na svérázné vyšetřovací metody. Z jeho případů krev v žilách, inspektor se však nezastaví, dokud jim nepřijde na kloub. V brzy vycházející novince Zatmění budete až do poslední chvíle hádat, kdo je sériovým vrahem terorizujícím Oslo.

Josef Bergman
Autorka Michaela Klevisová za knihy s kriminalistou Josefem Bergmanem už dvakrát získala Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku. A zaslouženě! Sympatický a poklidný inspektor vše řeší s rozvahou. Tomu odpovídá i styl příběhů, které jsou zasazené do českého prostředí a vždy vás podrobně seznámí s příběhy zúčastněných postav. Novinka Vraní oko vás zavede do chatové osady, kde kriminalista vyšetřuje vraždu podivínského ornitologa – pravdu však znají snad jen ptáci…

Robert Hunter
Pokud holdujete krvákům a podrobné popisy brutálních vražd s vámi ani nehnou, vyzkoušejte thrillery Chrise Cartera. Hrozivé případy nejsou nic pro slabé povahy, pro detektivní duo Roberta Huntera a Carlose Garcii jsou ale denním chlebem, pracují totiž ve speciální jednotce, která se zaměřuje na vyšetřování obzvlášť sadistických a brutálních vražd. V novince Genesis vyšetřují vraha, který v útrobách mrtvého těla zanechá papírek s útržkem básně. A další mrtvola skrývá následující verš…

Joona Lina
Autorské duo vystupující pod pseudonymem Lars Kepler je ikonou severského krimi – a s ním i Joona Linna, charismatický inspektor s tajemnou minulostí, který však k vyšetření případu neváhá využít nezvyklé metody, jako jsou třeba služby jasnovice či média. Ve svém devátém případu Pavouk se snaží polapit sériového vraha dřív, než přijde k újmě jeho kolegyně Saga, další oběti, nebo dokonce on sám.

Armand Gamache
Šarmantní vrchní inspektor Gamache z pera Louise Pennyové v mnohém připomíná legendárního Hercula Poirota – je elegantní, laskavý a trpělivý, hlavně ale s přehledem rozlouskne sebezamotanější případ. I v nejnovější knize Lepší člověk se s ním vracíte za starými známými do městečka Three Pines. A tentokrát se bude vyšetřovat vražda těhotné ženy, kterou si inspektor nedokáže nebrat osobně.

Georges Dupin
Komisař Dupin autora Jean-Luca Bannaleca je zarytý milovník kofeinu a dobrého jídla. A taky tučňáků. Tento rodilý Pařížan je za trest převelen do Bretaně. Tím začíná série případů, z nichž je každý pro čtenáře takovou menší dovolenou. Nečekejte totiž potoky krve, naopak – těšit se můžete na bretaňské hory, pláže i útesy, ale i kulinářské pochutiny a hektolitry kávy. A výjimkou není ani nejnovější kniha Bretaňská idyla, která nás zavede k vyšetřování záhadného úmrtí majitele ovčího velkochovu.

Ať už je vašemu srdci nejbližší kterýkoliv vyšetřovatel, u všech zmíněných sérií platí, že co kniha, to samostatný případ. Doporučujeme sice začít od prvního dílu, abyste se lépe seznámili s hlavními postavami a mohli sledovat jejich vývoj a životní příběh, neuděláte ale chybu ani tehdy, když do série skočíte rovnýma nohama třeba uprostřed. Přejeme příjemné čtení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *