Beletrizované životopisy blog

Nahlédněte do životů slavných

Před pár lety dostalo nakladatelství Metafora skvělý nápad a začalo vydávat beletrizované životopisy známých a zajímavých osobností ze světa vědy i kultury.

Jejich poznávacím znamením jsou charakteristické obálky laděné do příjemného odstínu pískově hnědé barvy. Zaujme také obsah, v knihách najdete více i méně známá fakta, zabalená do čtivého a atraktivního kabátku. Žádné suchopárné memorování životopisných dat, ale mnohdy šťavnaté příběhy osobností, které žily mnohdy doslova naplno.

Seznámit se můžete s Alvou Vanderbiltovou, členkou známé milionářské rodiny, podnikatelkou a propagátorkou feminismu v Americe, jejíž osud zpracovala Therese Ann Fowlerová v knize Dáma z dobré rodiny.

Trefou do černého, co se neobyčejných životních příběhů týče, je také titul Prchavý čas světla. V něm poznáte fotografku Lee Millerovou, která neváhala vystoupit ze stínu slavného muže a sama za sebe dobyla umělecký svět.

Paula McLainová má na kontě dva životopisné romány. Láska a zkáza mapuje bouřlivý vztah spisovatele Ernesta Hemingwaye a jeho třetí manželky, ambiciózní novinářky Marty Gellhornové. Hlavní hrdinkou knihy Létala jsem za sluncem je Beryl Markhamová, žena, jež milovala Afriku a létání.

Svět americké smetánky se všemi nahlas šeptanými tajemstvími přiblížila Melanie Benjamin v hořkosladce laděné knize Labutě z páté Avenue. Labutěmi jsou míněny bohaté paničky, nudící se ve světě luxusu. Jejich zpovědníkem byl známý spisovatel Truman Capote, který neváhal a zmíněné zážitky zpracoval v jedné ze svých povídek.

Dáma z dobré rodiny rec

Toužíte po pikantnostech? Zkuste si přečíst titul Gala Dalí. V něm poznáte ženu, již by ani sám Lucifer v pekle nechtěl. Múza světoznámého malíře, cynická a sebestředná osoba, která svého partnera inspiruje a ničí zároveň, fascinuje i děsí doslova rovným dílem.

Ani poslední dvě novinky z tohoto žánru nebudou výjimkou. Britský romanopisec Chris Greenhalgh přichází s počinem nazvaným Miloval jsem Ingrid Bergmanovou. V něm líčí vášnivý vztah známé švédské herečky a válečného fotografa Roberta Capy.

Atraktivní název Milenci svobody skrývá neotřelý portrét dvou francouzských osobností. Jean Paul Sartre a Simone de Beauvoir prožili intenzivní milostný vztah a svými názory ovlivnili nejen své současníky, ale také následující generace. Jejich osudy knižně zpracovala Claudine Monteil.

O životopisných románech z produkce nakladatelství Metafora by se dalo hovořit i psát nekonečně dlouho. Doporučuji každý z nich nejen kvůli námětu, ale především čtenářskému zážitku. Hledáte-li neotřelé čtení, u něhož si odpočinete a zároveň načerpáte i spoustu nových informací o slavných lidech, beletrizované romány jsou trefou do černého.

Barbora Javorková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *