Lužanská mše článek

Mecenáš v obnošené vestě

Architekt Josef Hlávka byl neuvěřitelně úspěšný podnikatel, velký umělec a mecenáš, který vybudoval mimo jiné Českou akademii věd a její činnost hradil ze svých peněz. Jeho příběh si přečtěte v sérii knih Lužanská mše, autorky Valji Stýblové.

Spisovatelka Valja Stýblová zachytila umělecký a osobní život Josefa Hlávky od raného dětství až k odpočinku v díle Lužanská mše. Pro vysvětlení názvu doplňujeme, že Lužanskou mši složil Antonín Dvořák přímo pro svého přítele a mecenáše, vynikajícího architekta, zakladatele a prvního prezidenta České akademie věd. V životopisně laděné sérii románů se Valja Stýblová soustředila na Hlávkovy životní křižovatky, období úspěchu, slávy, ale také doby, kdy jej zasáhla nepřízeň osudu. Autorka vypráví hlavně o jeho silné vůli a mimořádném talentu, a také se snaží osvětlit smysl Hlávkova mecenášství, v Čechách zcela výjimečného a ojedinělého.

Mecenášský věhlas získal Hlávka svým dokonale promyšleným programem, zaměřeným především na kulturu a vzdělanost českého národa. V Lužanech vznikl projekt založení České akademie věd, na jejímž vzniku měla rozhodující podíl jeho finanční účast, přispěl totiž anonymně 200 000 zlatých. Stal se prvním prezidentem akademie a funkci zastával až do své smrti. Inicioval stavbu nové budovy Akademie výtvarných umění a mnohé další. Zřídil také České jubilejní nadání císaře Františka Josefa pro výtvarné umění, ze kterého byla poskytována stipendia vynikajícím studentům pro pobyty v zahraničí.

Mimoto se angažoval při založení Spolku studentských kolejí českých vysokých škol pražských. Ten měl podporovat nemajetné studenty UK a ČVUT a poskytnout jim bezplatné ubytování s veškerým zaopatřením. Díky jeho iniciativě vznikla Hlávkova kolej, coby reakce na tíživou situaci chudších studentů, kteří v Praze těžko sháněli bydlení. Tento mecenáš hradil i první kompletní překlad Shakespearova díla, podporoval Julia Zeyera, Oskara Nedbala a jeho proslulé kvarteto a mnoho dalších.

Nejnovější román Mecenáš v obnošené vestě ukazuje Hlávku na odpočinku, jako mecenáše v obnošené vestě, který už má za sebou mimořádně plodný život nejen v počtu světských i církevních staveb, zbohatl, porazil zákeřnou chorobu a k odpočinku se uchýlil na zámek v Přešticích. Právě v této době začíná nový román Valji Stýblové. Mnoho lidí na něj koukalo skrz prsty, že těžce vydělané peníze marnotratně a okázale rozhazuje, aby si získal obecný věhlas. Opak je však pravdou. Hlávka chtěl vždy prospět českému národu a vzdělanosti, a to se mu díky jeho důmyslnosti, racionalitě a velkorysosti skutečně povedlo.

Romány ze série Lužanská mše potěší všechny milovníky české historie, zvláště těch střípků, na které se trochu pozapomnělo. Čtivě a příjemně seznamují s životními osudy Josefa Hlávky, příběhu se dá zcela a snadno propadnout.

Za zmínku rovněž stojí, že na sklonku života založil Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových, přes které odkázal veškerý svůj majetek národu s přesným určením, jak mají být každoroční výnosy z tohoto majetku rozdělovány. Raritou je, že nadace přežila všechny možné režimy a do dnešních dnů plní velkou část Hlávkova odkazu. Jedná se tak o nejstarší nadaci s nepřerušenou činností v České republice.

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *