Navrh bez nazvu 19 1

Pořádně našlehaná poetika! Už znáte Legendy a latéčka?

Máte chuť začíst se do příběhu, který nejen pohladí po duši, ale navíc ve vás ještě po několika dnech zanechá hřejivé pocity? Pokud ano, tak si určitě dopřejte literární sladkohořké cappuccino od Travise Baldreeho. Napsal totiž Legendy a latéčka – hravě čtivou a zároveň vznešenou fantasy s pořádně našlehanou zápletkou!

Když se Travise Baldreeho zeptali, k jaké kávě by přirovnal svou knihu Legendy a latéčka, odpověděl že k černé kávě, protože v mnoha ohledech je velmi přímočará a nenáročná. Ale také k moka kávě, ve které se mísí sladké a hořké. A také ke cappuccinu kvůli jeho romantické pěně.

9788024289458

Samotný název knihy evokuje kavárnu za deštivého odpoledne, kde si pročítáte Tolkiena. Jenže to neplatí pro Travise Baldreeho z amerického státu Washington. Tento bývalý herní vývojář a dabér audioknih v nedávném rozhovoru prozradil, jak vznikal námět knihy Legendy a latéčka.

„Upřímně řečeno, na začátku byl nechtěný vtip o trpasličí právničce, která se vrací domů, aby zachránila otcův důl před finanční katastrofou a našla lásku a smysl života. Nakonec jsem ji přetvořil na barbarku, která má kavárnu. A proč zrovna kavárnu? Byl totiž říjen 2021 a já bych dal cokoliv za to, abych se v nějaké mohl poflakovat a koukat na lidi. Miluju kávu a představa, že bych mohl v nějaké kavárně sedět, pro mě byla tehdy vrcholem eskapistické fantazie.”

Ačkoliv je v knize Travise Baldreeho kavárenská atmosféra téměř všudypřítomná, on sám v kavárnách psát nedokáže. „Měl jsem krásné představy o psaní s notebookem na útulných místech, ale bohužel se mi nejlépe píše v mé vlastní odzvučněné místnosti,” přiznal se.

Baldreemu jde vše, na co sáhne. Aspoň to tak vypadá, když sledujete úspěšnou odyseu jeho knihy. Podle webu thefantasyhive.cz má už hotové její pokračování, bude se odehrávat 20 let před kavárenským příběhem a důležitou roli v ní sehraje knihkupectví. Máme se na co těšit. I když je žánr podobných feel good knih mezi ostatními občas považován za otloukánka, tak i on nabízí zajímavé tituly, zvlášť když se čím dál častěji vydává do říše fantasy.

Tento článek vyšel v Magazínu LUXOR v červnu 2023. Jeho autorem je Šimon Köppl.

20230615 Luxor 9

O knize Legendy a latéčka:
Barbarská orkyně Viv je už unavená dlouhými léty neustálých bojů a vandrování. Naposledy tedy zasekne meč do lebky nepřítele a vydá se vstříc novému osudu. Zapomenutá legenda, jistý bájný artefakt a notná dávka naděje ji zavedou do ulic města Thune, kde si hodlá otevřít první kavárnu, ačkoliv zde o kávě dosud nikdo neslyšel. Její sny o novém životě, v němž bude místo smrtelných ran rozdávat šálky s lahodným nápojem, jsou však značně nejisté. Viv se musí vypořádat s řadou překážek jak ze strany svých starých známých, tak i nekalých živlů samotného města. Aby uskutečnila své plány a zbudovala podnik, který se ve městě udrží, musí si Viv získat nové přátelé a naučit se řešit problémy jinak než mečem. Příběh představuje horký šálek něžné fantasy s pořádnou čepicí našlehané poetiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *