Julia Quinnová blog

Julia Quinnová: Královna romance

Bridgertonovi. Rozporuplně přijímaný seriál, u kterého se sice řeší jeho historická nepřesnost, ale zároveň se stal zatím nejúspěšnějším původním dílem Netflixu. Natočen byl podle knih Julie Quinnové.

Jako předobraz seriálu Bridgertonovi posloužily hned tři z nich – a všechny se až po uvedení seriálu dostaly na seznam bestsellerů The New York Times. A obrovská obliba má vliv i na vývoj trendů. Podle deníku Daily Mail si diváci snaží vytvořit zromantizované prostředí regentské Anglie i ve svých domovech. Narostlo vyhledávání a nákup starožitného nábytku i korzetů. Deník tyto trendy označil jako „efekt Bridgerton“.

Americká spisovatelka Julia Quinnová si stojí za tím, že i inteligentní ženy mohou číst knihy z žánru romance. Quinnová se mimo jiné přihlásila do vědomostní soutěže The Weakest Link, jejíž českou obdobu můžete znát pod názvem Nejslabší, máte padáka, a odešla se 79 000 dolary. S tím, jaké knihy byly vášní této autorky, nesouhlasil ani její otec. A proto se Quinnová rozhodla napsat svou vlastní knihu. To se jí také povedlo a román této autorky se stal bestsellerem přeloženým do tří desítek jazyků. Quinnová se stala členkou americké síně slávy romantických autorů. V té je teprve patnáctou ženou spisovatelkou. Je také držitelkou ne mála literárních ocenění, mimo jiné Rita Awards 2008 za knihu Tajné deníky slečny Mirandy Cheeverové (o tom, jak se z ošklivého káčátka stala krásná labuť, a o nevýslovné lásce, kterou zažila).

Julia Quinnová blog 2

Vlastním jménem Julie Cotler Pottingerová se narodila v USA 12. ledna 1970. Dětství strávila v Nové Anglii, po rozvodu rodičů ve slunné Kalifornii. Už od dětství milovala knihy a k jejich psaní ji v podstatě vyprovokoval její otec, jenž neschvaloval četbu, kterou jeho dcera celé dny hltala. A tak Julia na jeho námitku bryskně odpověděla, že knihy jí slouží jako studijní materiál, aby mohla začít s vlastní tvorbou. A taky s psaním začala. Původně vystudovala dějiny umění. Po úspěchu své prvotiny Splendid, která byla prvním dílem stejnojmenné trilogie, se však věnuje už pouze psaní, přičemž většina jejích románu je věnována manželovi. V současné době žije na severozápadě Spojených států.

Bridgertonovi na Netflixu
Příběh osmi sourozenců ve světě společenské smetánky se odehrává na počátku devatenáctého století v Londýně. Julia Quinnová jej vypráví se sobě vlastním humorem, zvláště v dialozích. O intriky, skandály, ale i lásky není nouze. Se špetkou nadsázky si můžete vytvořit téměř dokonalý obraz o tehdejší londýnské „high society“.