20230329 Luxor 46

Jarní knihosenky: České čtení k oddechu i zamyšlení

S prvním aprílovým dnem Luxor pěkně vykvetl – dorazila totiž úroda jarních knihosenek! Ve výběru skvělého čtení na jaro najdete hromádku kvalitních české literatury: humorných, smutných, dojemných i poučných, hlavně ale úžasně čtivých knih. Inspirujte se naším výběrem a natrhejte si třeba celou kytici.

Marek Šindelka – Mapa Anny
Nositel Magnesie Litery Marek Šindelka ve své povídkové knize Mapa Anny dokonale balancuje na hranici poezie a prózy. V intimních, mistrně propojených příbězích nahlížíme do vztahů, které byly kdysi krásné, ale už nejsou, anebo se nedařily od počátku, ale aktéři o tom neměli ani tušení.

Ema Labudová – Lada u ledu
Za svou prvotinu Tapetář byla mladá autorka nominovaná na Magnesii Literu. Ani její druhá kniha s působivou „rohlíkovou“ obálkou čtenáře nenechá chladným – sledujeme příběh sedmnáctileté Lady, která v Československu 70. let bojuje s anorexií i následnými psychickými problémy. Těžký, ale čtivý příběh vám zůstane v hlavě ještě dlouho po přečtení.  

Josefina Bakošová, Ester Geislerová – Terapie sdílením
Konce vztahů umí být pořádně trpké – obzvlášť, odehrávají-li se ve strohých konverzačních bublinách online chatu. Projekt Terapie sdílením je internetovou senzací, která pro trochu hořkosladké pobavení sdružuje právě takové zprávy tisíců uživatelů Instagramu. Sdílené utrpení je přece jenom rázem poloviční…

Zuzana Hubeňáková – Postřehy teplákové bohyně
Krátké a výstižné fejetony z každodenního života jedné (ne)obyčejné bohyně – doporučujeme dávkovat ve chvílích, kdy už vám soužití s dětmi, manželem, mazlíčky i technickými pomocníky začnou přerůstat přes hlavu. Zjistíte totiž, že v tom nejste sama, a ještě se královsky (nebo přímo božsky!) pobavíte.

Klára Vlasáková – Praskliny
Na Zem se snese zvláštní jev: Tajemná koule, která levituje několik centimetrů nad povrchem. Nelze zničit a nikomu neškodí, ale ani neprospívá – tato anomálie totiž společnost zneklidní a vynese na povrch palčivá témata. Tísnivá atmosféra vás místy zasáhne natolik, že možná budete muset knihu na chvíli odložit, dostane se vám ale pod kůži, a tak za pár chvil se zájmem navážete tam, kde jste přestali.

Má mě ráda, nemá mě ráda
Antologii povídek od deseti velkých jmen současné české beletrie zhltnete za jedno deštivé aprílové odpoledne. Příběhy na téma šťastné i nešťastné lásky svižně ubíhají, pobaví i rozesmutní, taky vám ale představí oblíbené české autory a jejich styl psaní. Svou oblíbenou povídku si ve sbírce najde každý – a možná vám bude inspirací prozkoumat dílo autora trochu blíže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *