Greta Thunberg - Kniha o klimatu

Musí to být teď: Greta Thunberg – Kniha o klimatu

Stále máme čas změnit svět. Greta Thunberg, ikona boje proti klimatické změně, sestavila příručku, jak to uskutečnit.

Mladá švédská aktivistka Greta Thunberg na to ale nebyla sama, v pětisetstránkové Knize o klimatu dala prostor stovce renomovaných vědců z nejrůznějších oborů – od klimatologů, biologů, sociologů, ekonomů až po filozofy, kteří popisují, jak klimatické změny ovlivňují náš každodenní život. Vyčerpávající sbírka esejů se hned po svém vydání na podzim dočkala příznivých ohlasů. „Komplexní dílo o klimatické krizi, které by se mělo stát povinnou školní četbou,“ uvedla v recenzi německá agentura DPA.

Do povědomí vstoupila Thunberg v roce 2018, tehdy se patnáctiletá dívka posadila před stockholmský parlament, aby od švédských politiků požadovala důslednější ochranu klimatu. O rok později už byla světoznámou, setkávala se se státníky i stejně smýšlejícími celebritami a stala se symbolem boje proti klimatickým změnám. Po dvou letech, kdy budila pozornost, se stáhla a nyní se prezentuje odbornou knihou. Změnila rétoriku, ustoupila od plamenných proslovů, dramatických gest a vykreslování nejčernější blízké budoucnosti. Místo toho mluví o naději.

Musí to být teď

big kniha o klimatu DZQ 506299

Pořád máme čas. Ale není ho nekonečně. Musíme to být my a musí to být teď. To je základní poselství Knihy o klimatu. Greta Thunberg některé kapitoly napsala sama, z nichž čiší mladická touha měnit svět, ale většinu prostoru dostali vědci.

Thunberg vystupuje spíše jako editorka, která odborné příspěvky uvádí. Složitá témata o nulové uhlíkové stopě, obnovitelných zdrojích energie nebo udržitelnosti jsou autoritami ve svých oborech popsána čtivě a srozumitelně. Knihu lze chápat jako základní příručku o tom, co klima je, jak se mění a jak tyhle změny dopadají na náš život. To vše je doprovázeno výmluvnými grafy a fotografiemi o dopadech ničivých požárů, povodní a vln veder. Thunberg se snaží mezi tím hledat souvislosti, ale také dávat naději. Věří, že společným úsilím a za pomoci moderních technologií lze změnit osud světa. „Máme velkou příležitost žít v rozhodujícím okamžiku lidských dějin. Je načase, abychom tento příběh vyprávěli a možná i změnili jeho výsledek,“ píše Thunberg.

O Gretě Thunberg si můžete myslet cokoliv, ale knihu, jejíž obálce propůjčila tvář, nelze tak snadno ignorovat. Pořád je to kniha o kampani a aktivismu, ale také mnohem víc.

Svět trpí horečkou. A horečka je obvykle příznakem nějakého jiného problému, například nemoci nebo působení viru. Jinými slovy, hlavní příčinou problému není zvyšující se průměrná teplota, ale spíše skutečnost, že si žijeme nad poměry. Přesněji řečeno, dělá to jen malá část z nás. Svět rozdělují absurdní nepoměry. Nejbohatších 10 % populace způsobuje 50 % našich emisí.

(z kapitoly Svět trpí horečkou, napsala Greta Thunberg)
Greta Thunberg appel aux dirigeants de lUE

Greta Thunberg (* 2003)

Narodila se ve Stockholmu. V srpnu 2018 zahájila školní stávku za klima před švédským parlamentem, která se rozšířila do celého světa. Thunberg se stala symbolem boje proti klimatickým změnám, vystoupila na mnoha klimatických shromážděních, na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, v Kongresu USA a v OSN. V češtině vyšla také kniha jejích projevů s názvem Náš dům je v plamenech. Nová Kniha o klimatu se ve světě řadí k bestsellerům.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v prosinci 2022.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *