Louise Penny Hillary Clinton

Dvě autorky. Jeden thriller

Rozdílnější by být nemohly. Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, zvyklá na davy fotografů, rozhovory do médií a nenávistné komentáře. A vedle ní tichá, elegantní spisovatelka Louise Pennyová, která většinu času tráví v klidu kanadské přírody, kde píše své poklidné detektivky. Přesto jsou tyhle dvě ženy nejlepší kamarádky. A napsaly spolu thriller Vláda teroru, který právě vychází!

„V našem věku už se obtížně navazují přátelství, zvlášť když tu druhou osobu obdivujete,“ prohlásila Hillary Clintonová, která je vášnivá čtenářka. Detektivky s šarmantním inspektorem Gamachem od Louise Pennyové ovšem patří mezi její nejoblíbenější oddechové čtení, a tak když společná kamarádka nabídla, že je seznámí, obě ženy souhlasily.

Z jednoho večera se vyklubala série společných večeří, odpoledních posezení u kávy a dlouhých telefonátů, při kterých si bývalá americká politička i kanadská spisovatelka začaly uvědomovat, že vlastně zas tak rozdílné nejsou.

„Já jsem tehdy přišla o manžela a Hillary prohrála prezidentské volby,” vzpomíná na těžké období Louise Pennyová. „Byly jsme dvě zraněné ženy a chtěly jsme na tu bolest aspoň na chvíli zapomenout.”

Jednou večer se prý Louise Pennyová Hillary zeptala, čeho se v křesle ministryně zahraničí bála nejvíc. Hillary začala upřímně vyprávět a právě z těchto nočních můr se zrodil nápad na thriller z nejvyšších pater politiky.

„Lidé si často neuvědomují, že ministři a prezidenti jsou stejní jako oni. Jejich strachy a obavy jsou úplně stejné,” prohlásila Louise Pennyová v jednom rozhovoru.

A proto ve Vládě teroru nevystupuje žádný superhrdina, nýbrž ministryně zahraničí kolem padesátky, která nosí stahovací prádlo a když ve světě dojde k sérii teroristických útoků, v první řadě myslí na osud svých blízkých.

Kniha vznikala během první vlny pandemie, kdy lidé chtě nechtě zůstali doma. Hillary Clintonová a Louise Pennyová tak měly spoustu volného času a psaly a psaly. Louise Pennyová prý v pyžamu s kanadským losem, které se Hillary natolik zalíbilo, že si ho taky objednala.

Říká se, že psaní je terapie, a Hillary i Louise to můžou potvrdit. Pravidelné telefonáty a práce na knize je natolik zaměstnaly, že to bolest utišilo.

Vláda teroru se okamžitě po vydání stala bestsellerem číslo jedna a nyní konečně vychází i v češtině. Tak si oblečte pyžamo (nemusí být s losem) a ponořte se do čtení!

VLÁDA TERORU

Louise Penny, Hillary Clinton

Vláda teroruNová ministryně zahraničí Ellen Adamsová je odhodlaná splnit své povinnosti, jenže nečekaně musí čelit strašlivé hrozbě… Mladá pracovnice jejího úřadu obdrží z anonymního zdroje matoucí zprávu. Příliš pozdě pochopí, že šlo o varování. Posléze Evropou otřese série útoků, která ohlašuje nástup teroristické organizace, jež disponuje i jadernými zbraněmi. Jak Ellen rozplétá devastující účinky předchozího prezidentského období, musí uvažovat i o nemyslitelném: že poslední americký prezident nebyl jen neschopný lídr. Nebyl též zrádcem své země?

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v červnu 2022.