3 2

Babí léto přeje čtení i poslechu

Letní prázdniny jsou sice minulostí, ale to rozhodně neznamená, že bychom měli propadnout podzimním splínům. Spíš bychom měli zkusit dohonit, co jsme ještě nestihli a popadnout něco skvělého ke čtení. I tentokrát pro vás máme výběr toho, co zaujalo nás a rádi vám knížky doporučíme.

Do přírody za dobrodružstvím i dobrotami
Jezdíte-li s dětmi na nejrůznější výlety do přírody, kempovat či za poznáním, možná z toho máte občas těžkou hlavu. Děti jsou totiž zvídaví tvorové a pokládají nepřeberné množství všetečných otázek. Jestliže s nimi ještě letos vyrazíte do lesa nebo k vodě, můžete však být připraveni. Nedávno totiž vyšly hned dvě veselé a poučné příručky Vzhůru do divočiny. Malé a praktické knížky, převázané gumičkou, se vejdou do každého batůžku a mohou se tak stát společníkem na všech vašich cestách. Děti i dospělí se v nich dozví základní informace o pobytu v lese i u vody, naučí se uzly, základy rybolovu, sledovat stopy zvířat, rozdělat oheň, poznat faunu i flóru. Po přečtení se s dětmi můžete trumfovat a soutěžit, kdo víc pochytil, a ještě si tak zpříjemnit třeba posezení u vlastnoručně založeného táboráku.

4 2

Kdo má sice rád dobrodružství, ale výsledek svého snažení nejraději sní, může s sebou na poslední letní dovolenou vzít skvělou kuchařku Oheň a dým. Kuchař Hugo Hromas v ní představuje ty nejlepší pokrmy, které si můžete připravit na otevřeném ohni. Kuchařka se rozhodně neomezuje pouze na oblíbenou grilovačku, ale radí například s přípravou polévek, předkrmů, jednoduše celého menu, to vše v ohni. S touto knihou si připravíte třeba i kuře pečené v hlíně či si upražíte svou vlastní ranní kávu. Všechny recepty jsou doprovázené barevnými fotografiemi, z nichž okamžitě dostanete hlad.

5 1

Karanténa, tentokrát knižně
Letošní rok se nám stále připomíná jarním neobvyklým obdobím karantény, kdy jsme všichni byli doma, snažili se zůstat v bezpečí a najednou získali moře času na čtení. Nebojte se, nesnažíme se vás deprimovat vzpomínkami na divné letošní jaro, ale spíš předznamenáváme děj thrilleru, jenž chceme také doporučit. Když Peter May před patnácti lety přišel s hotovo knihou Karanténa za svým nakladatelem, všichni si ťukali na hlavu. Kdo mohl tehdy tušit, že v roce 2020 bude příběh tak aktuální. Karanténa je totiž detektivní thrillerem na pozadí celosvětové pandemie a karantény v Londýně. V pochmurném Londýně nenajdete v ulicích ani nohu. Všichni se schovávají za záclonou, která vytváří pocit bezpečí. Ale nikdo tomu neuteče. Londýnem zmítá nevídaná katastrofa. Ptačí chřipka zmutovala a šíří se mezi lidmi. Ti umírají a vláda je bezmocná.

1 2

Co se zdálo jen jako děsivý sen, se stává ještě děsivější realitou. Mezitím se na dně výkopu nové nemocnice objeví kosti malého dítěte. A je na detektivovi Jacku MacNeilovi, aby se postaral o vyřešení případu. Ten má co dělat sám se sebou, ale vrhne do vyšetřování všechny síly. Postupně se noří hlouběji do hrozivých kliček zločinu a zároveň se kolem něj nebezpečně svírají nůžky pandemie. Jestli zemřelo dítě násilnou smrtí a kdo to mohl v době nákazy vůbec udělat, to už musí detektiv, a čtenáři spolu s ním, vyřešit. Je až neuvěřitelné, že před 15 lety se May vrhnul do tématu, kterému nikdo nevěřil, a popsal scénář, jenž jsme letos prožili. O to napínavější jeho nový thriller je, protože si teď už umíme představit, co to znamená, když je celé město uvrženo do Karantény.

Nechceme vás však děsit, proto jsme si připravili ještě dvě lahodné knížky, u kterých si určitě odpočinete a možná poznáte i něco, co se k vám ještě nedostalo.

Knížky do ucha jsou stále oblíbenější
Praví knihomolové sice namítnou, že poslouchat knížku není totéž jako ji číst, ale nebudou mít pravdu. Stojíme si za tím, že když je audiokniha udělaná dobře a načtená krásným hlasem, může být snad ještě výraznějším zážitkem, než když si příběh přečtete sami. Nedávno vyšly hned dvě audio krasavice, které byste rozhodně neměli minout.

2 2

Malý princ je stálicí na literárním nebi už desítky let. Příběh hloubavého vesmírného cestovatele a jeho přítele pilota uchvacuje stále nové a nové čtenáře. Dočkal se mnoha vydání a podob, nejnověji však hrdinové této kouzelné knihy promluvili díky dvěma hercům, v jejichž podání si vyprávění opět velmi užijete. Tatiana a Vojtěch Dykovi propůjčili svoje hlasy pilotovi, malému princi toužícímu po přátelství, růži, ochočené lišce, která nechce být ochočená, i všem ostatním. Podobně oblíbeným příběhem je také Růže pro Algernon. Povídka, která spatřila světlo světa již v roce 1959, se stala nejznámějším dílem amerického autora Daniela Keyese. I tento literární kousek se dočkal několika zpracování, sám autor dokonce později povídku rozepsal do plnohodnotného románu. Čeští milovníci divadla určitě znají skvělé divadelní zpracování, které můžete již od roku 1993 najít na repertoáru Divadelního spolku Kašpar v Divadle v Celetné. Představitelem hlavního hrdiny, Charlieho Gordona, jehož největším životním snem je stát se chytrým, je po celé ty roky herec Jan Potměšil. Svým libým hlasem se vrhnul také do čtení audioknižního zpracování románu, který vás uchvátí, ať příběh znáte, viděli jste divadlo, film či jste myškou Algernon zcela nepolíbení.

Ať už si vyberete knížky ke čtení nebo k poslechu, užijte si každé písmenko, ale především si ještě vychutnejte krásné babí léto.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *