Andrew Mayne

Andrew Mayne – Ten, který kouzlí se slovy

Vynálezce, spisovatel a ještě k tomu kouzelník. Tím vším se cítí být Andrew Mayne. Kouzelnickým trikům se věnoval už jako teenager. Přestože ve svých příbězích vychází z vědeckých faktů, bravurně si dokáže pohrát s momentem překvapení. Své čtenáře vystraší i pobaví, přesně jak se na skvělou show v kulisách čar a magie sluší.

Knihy Andrewa Mayna opravdu působí jako kouzelnické představení – mají rychlý spád, využívají technických poznatků a rozuzlení bývají natolik překvapivá a dechberoucí, že jakmile je prodýcháte, už si běžíte do knihkupectví pro další jeho knihu.

Černý korálA právě nyní máte šanci – vychází dlouho očekávaná novinka Černý korál, ve které se potopíte pod hladinu několika floridských jezer. Což samo o sobě nezní jako prvoplánový letní trhák, ovšem kola zvědavosti se roztočí ve chvíli, kdy se dozvíte, že sám autor románu zkonstruoval ochranný potápěčský oblek proti žralokům. Andrew Mayne byl totiž do vědy vždycky blázen. Kouzelnické triky vyžadují kromě jiného i slušný přehled o vědeckých disciplínách, jako je fyzika, chemie nebo biologie – a Mayne toho při psaní dokáže mistrovsky využít.

Připouští, že mezi jeho přátele patří spousta vědců a že postava Theo Craye, jednoho z nejvýraznějších hlavních hrdinů jeho knih, je vlastně kompilací několika jeho známých. Kvůli věrohodnosti zápletek ve svých knihách se neváhá ponořit ani do oceánu, ale ani do složitých struktur odborných článků. To se naplno projevilo v jeho zatím nejúspěšnější knize Šelma, kde originální postavu profesora bioinformatiky Craye představil čtenářům poprvé. Román se držel šest týdnů na prvním místě žebříčku bestsellerů na Amazonu a jeho další pokračování Hračkář (2018), Teorie vraždy (2019) a Temný vzorec (2020) šla na dračku téměř stejně. Andrew Mayne se nebojí přiznat, že není velkým konzumentem klasické literatury. Nejvíce jej prý zasáhla kniha Duna od Franka Herberta a Tunel do nebes od Roberta Heinleina. A prý už se mu několikrát v životě stalo, že si vybral knížku jen podle obalu. A nezklamala ho.

Jak porazit Yettiho v souboji jeden na jednoho? Jak se nejlépe připravit na zombie apokalypsu? Prodali byste ďáblovi vlastní duši v zájmu vědy? Pokud vás zaujalo některé z témat, pusťte si podcast Andrewa Mayna Weird Things. Tento obdivovatel Elona Muska se kromě toho a psaní detektivních thrillerů zabývá ještě umělou inteligencí a blogováním. Andrew Mayne (49), vlastním jménem Andrew Harter, začal s kouzlením už jako teenager, jednu dobu pracoval dokonce jako asistent v show slavného Davida Copperfielda.

Autorkou článku je Bára Topinková.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v červnu 2022.