Agatha blog1 1

Agatha Christie: co jste možná nevěděli

Agatha Mary Clarissa lady Mallowanová, známá jako Agatha Christie, prodala přes miliardu kopií svých knih v anglickém jazyce a další miliardu v překladech; její hrdiny si zamiloval celý svět.

Tato velmi moderní žena a „první dáma záhad“ (Grand Dame of Mystery) byla autorkou 66 detektivních románů, 14 sbírek povídek a několika dramat, mezi nimi také Pasti na myši – nejdéle hrané divadelní hry na světě.

V úterý 15. září 2020 uběhne 130 let od narození Agathy Christie, v prosinci pak oslavíme 100 let od vydání jejího prvního detektivního příběhu Záhada na zámku Styles, kde se poprvé představil belgický detektiv Hercule Poirot.

K oběma výročím vydala letos královská mincovna ve Spojeném království pamětní dvoulibrové mince. Vy si nejspíš tyto mince kupovat nebudete, můžete si však doplnit knihovnu o Agathiny příběhy a spolu s detektivy pátrat po zahradnících, totiž pachatelích ?

Agatha blog2

Navrch přidáváme dvanáct zajímavostí ze života Agathy Christie podle britského historika a archiváře Johna Currana, jenž měl možnost prostudovat 73 autorčiných zápisníků. Do nich si Christie zaznamenávala zápletky svých detektivek, ale i další poznámky.

  1. V mládí nechodila do školy, vzdělávala ji doma její matka s pomocí vychovatelek.
  2. Původně toužila stát se zpěvačkou, ale sama poznala, že je na to příliš velkou trémistkou, a raději zasedla za psací stůl.
  3. Je jedinou ženskou dramatičkou, která měla v londýnském West Endu současně uvedeny tři hry.
  4. Podnikla cestu kolem světa.
  5. Její první příběh, který napsala z popudu sázky se svou sestrou, čekal na vydání pět let a odmítlo ho šest vydavatelů.
  6. Knihu Odloučeni zjara napsala během jednoho víkendu.
  7. Byla velkou milovnicí psů.
  8. Když Hercule Poirot zemřel, byl mu věnován celostránkový nekrolog v The New York Times.
  9. Její oblíbenou barvou byla zelená.
  10. Byl po ní pojmenován druh růže.
  11. Byla velkou milovnicí oper Richarda Wagnera.
  12. Psací stroj, na kterém vytvořila mnoho svých románů, je k vidění v jejím rodném městě Torquay v muzeu Torre Abbey.

U příležitosti oslav letošního „roku Agathy Christie“ vyšla i dárková knížka citátů slečny Marplové, která se může stát ideálním překvapením pro všechny milovníky detektivek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *