Lukáš Pavlásek

24 hodin s Lukášem Pavláskem

Jaký je den tohoto výrazného českého komika, kterému právě vychází novinková kniha pro děti Bláznivá škola?

8:00–9:00

Probudil jsem se v posteli. Chvíli jsem přemýšlel nad smyslem života, jestli má vůbec cenu někam vstávat, ale nakonec jsem si řekl, že jo. Pak jsem se umyl a nasnídal. Normálně bych se nemyl, ale od té doby, co žiju se ženou, jsem se naučil pravidelné hygieně, tak se myji, a dokonce používám i pleťový krém a mezizubní kartáčky.

9:00–11:00

Píšu pravidelný fejeton do sobotního magazínu jednoho deníku. Už téměř po šedesáté. Každý týden to nechávám na poslední chvíli, protože dnes v pátek dopoledne ho musím odevzdat. Dopisuji a zase si přísahám, že příští týden ho napíšu s předstihem. A vím, že to dopadne stejně jako dnes.

11:00–12:00

Naposledy projíždím korektury a sazbu nové knížky pro děti Bláznivá škola. Paní redaktorka psala, že dnes má kniha odejít do tiskárny. Jako knihomol a vystudovaný knihovník se těším, až ji budu mít v ruce. Bude to moje desátá kniha a myslím, že i nejlepší.

12:00–13:00

Doma obědvám, povídám si s přítelkyní, kterou v práci před dvěma lety odeslali na home office a nějak ji po skončení covidu zapomněli vrátit zpátky. Dělám si poznámku na nový stand-up o tom, jaký vliv mají home officy na rodinné soužití. Myslím, že se všichni zasmějí a najdou se v tom.

13:00–17:00

Jsem v televizi na natáčení zábavného pořadu. Známé osobnosti, herci a zpěváci hádají různé věci a zábavně odpovídají na všelijaké mazané otázky. Potkám tam spoustu kolegů, tak si v šatně rád pokecám o smyslu života, protože mě pak čeká osamělá cesta na představení.

17:00–19:00

Jedu autem na představení, můj sólo stand-up speciál Planeta slepic. Rád jezdím sám v autě, u řízení přemýšlím nad novými nápady na knížky, scénáři a výstupy. Samozřejmě jsem přijel na poslední chvíli.

19:00–21:30

Představení se povedlo. Na jevišti jsem ve svém živlu. Publikum bylo skvělé. Pak ještě podepisuji knížky a fotím se s diváky.

21:30–23:30

Cesta domů. V autě poslouchám hudbu a volám kamarádovi spisovateli, co v noci nespí a vždy se mnou rád pokecá. Rozebíráme zvuk nově vydaného remastrovaného alba Rolling Stones, překlady americké poezie a další zásadní věci. Pak kecáme i o smyslu života.

23:30–00:30

Cestou jsem neodolal a alespoň na hodinku se stavil ve svém oblíbeném baru kouknout se, jak se mají kamarádi. Dal jsem si alespoň nealko a chvíli pokecal o smyslu života.

0:30–1:00

Jsem doma. Povídáme si s přítelkyní. V sobotu přes den mám volno, tak pojedeme na kratší výlet. Odpoledne pak jedu na představení. Ležím v posteli. Chvíli čtu něco z té hromady knih, co mám u postele. Pak přemýšlím o své další knížce, co brzo začnu psát, a o dalších nápadech, pak uvažuji o smyslu života a do toho najednou usnu. Ráno se probudím a naštěstí zjistím, že jsem probuzený. Vstanu a půjdu se mejt. Pokračování příště.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v červnu 2022.

Sdílet