Ceny Magnesia Litera: Které nominované knihy čtete nejčastěji?

Blíží se vyhlášení nejvýznamnějších českých literárních cen Magnesia Litera. Přísnými kritérii odborné poroty prošlo celkem třiatřicet knih, nominovaných v jedenácti kategoriích. Našli jste mezi nimi své favority?

Vítěze sice neznáme (a ani si je netroufneme odhadnout), ale můžeme vám přinést naše tipy, které vás zaručeně nezklamou.

Anna Bolavá – Vypravěč
Vypravěč je nejnovější prózou od Anny Bolavé – a pokud se vám do rukou dostala alespoň jedna z jejích předchozích knih, víte, co to znamená. Její vyhlášený, potemnělý magický realismus zde ale zachází ještě o něco dále. Nejvíce je to znát právě na středobodu knihy, zahradě, které vládne tajemná bytost…

David Urban – Hra o přežití
Děti loví monstra v lesích. A monstra loví děti. Nejnovější hit mobilního hraní vzal celý svět útokem. Nová hra se ovšem trochu liší od těch ostatních. Příšerky na mobilu lovíte venku, v přírodě. To ovšem znamená, že někdo šikovný se zlými úmysly si vás může nasměrovat přesně tam, kam chce… Drsná detektivka Hra o přežití od Davida Urbana není nic pro slabé nervy!

Radek Banga – Skutečná cesta ven
Dospívání v romské komunitě v devadesátých letech (navíc na pražském Žižkově) nebyla žádná legrace. Přední český novinář Patrik Banga na své dětství a pubertu ve vyloučené lokalitě vzpomíná bez nostalgie a bez příkras. V knize Skutečná cesta ven popisuje problémy se začleněním do majoritní společnosti, diskriminaci i neutěšenou situaci, která panuje mezi samotnými Romy.

Martin Rychlík – Dějiny lidí
Jsou rysy, které sdílejí všechny kultury na světě. Bohatě ilustrovaná kniha Dějiny lidí shrnuje neuvěřitelnou pestrost toho, co máme společné, napříč celou řadou národů, kmenů a zemí. Pokud se chcete ujistit, že jsme všichni také jen lidé – není lepšího průvodce!

Vilma Kadlečková – Mycelium VIII: Program apokalypsy
Osmým dílem se uzavírá velkolepá česká sci-fi sága Mycelium. Zdá se, že zkáza Země je neodvratná a nic už jí nemůže zabránit. Studená válka, která zuří mezi třemi nerovnými stranami konfliktu, hrozí přerůst v otevřený střet. Sázky nikdy nebyly vyšší. Pokud jste sledovali celé Mycelium, víte, že konec je tu!

Věříme, že ať už jsme se trefili, nebo ne, slavnostní vyhlášení cen 17. dubna bude mimořádným čtenářským zážitkem – a přejeme vám, abyste si jej užili přinejmenším tolik jako my!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *