školní batoh, aktovka do školy

Jak vybrat aktovku nebo batoh do školy?

Výběr batohu či aktovky do školy může být pěkný oříšek – možností je mnoho a vybírat jen podle vzhledu se nemusí vyplatit. Čemu tedy při výběru zavazadla pro vašeho školáka věnovat největší pozornost?

Batoh, nebo aktovka?

Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Aktovka má vyztuženou i horní klopu, oproti batohu tak drží pevnější tvar. Je proto vhodná pro menší děti, tedy prvňáčky až třeťáky. Mívá také stabilní pevné dno, takže pevně stojí a nepřeklápí se, ani když je klopa otevřená. Tvoří ji jeden velký hlavní prostor, aby malé děti nemusely často bojovat se zipy nebo přezkami.

U batohu do školy oproti tomu hlavní prostor tvoří více přihrádek a nechybí ani vnější kapsy na drobnější pomůcky.

Ergonomie

Dětské kosti i páteř jsou stále ve vývinu. Abyste tedy u svého školáka předešli pozdějším problémům se zády, je třeba u batohu či aktovky mít na paměti ergonomické tvarování zádové části. Záda by měla být vyztužená, aby batoh držel tvar, a polstrovaná v oblasti lopatek a beder. Batoh by měl začínat v úrovni ramen, končit poblíž kyčlí a neměl přesahovat šířku ramen.

Hmotnost

S hmotností je třeba dávat pozor na extrémy – příliš lehká aktovka nebo batoh značí, že bylo ubráno na vyztužení a polstrování nebo byly použité nekvalitní materiály. Těžké zavazadlo zase pro školáky není komfortní a může škodit i jejich zádům. Batoh i s obsahem by podle pediatrů měl odpovídat maximálně 10–12 % hmotnosti dítěte, když tedy připočítáte i 2 kg vybavení, které musí děti do školy tahat, ideální hmotnost batohu či aktovky vychází na 1–1,2 kg.

Popruhy

Aby se popruhy nezařezávaly do ramen a nezpůsobovaly otlačení, musí mít dostatečnou šířku. Pokud jsou polstrované, stačí 3 cm, u nepolstrovaných 4 cm. Příliš široké popruhy zase mohou sklouzávat z ramen. Měly by také být délkově nastavitelné – nejen pro další růst vašeho školáka, ale i pro zimní období, kdy batoh obléká na několik vrstev oblečení. Pohodlí dodají i bederní a hrudní pás.

8595689313500 12
8595689322229 03

Reflexní prvky

Myslete i na bezpečnost svých dětí – ať už se za setmění vrací z odpoledního kroužku, nebo se s počasím zhoršují světelné podmínky, je třeba, aby je řidiči viděli už z dálky. Tomu dopomohou nejen výrazné barvy batohu, ale především reflexní prvky. Měly by být i po bočních stranách batohu či aktovky a vpředu na popruzích, aby byly patrné i v případě, že dítě není k řidičům otočeno přímo zády.

Už se cítíte o něco jistější? Pak nezbývá než se pustit do výběru!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *