Vyhrajte vstupy na předpremiéru filmu Mortdecai

Postava Charlieho Mortdecaie skvěle zapadá do návratu fenoménu dandy, který se původně zrodil v 19. století. Mortdecai je novodobý švihák oscilující mezi Oscarem Wildem, Donem Juanem a Jamesem Bondem. Satiricky glosuje pozlátko moderní doby. Jeho fanoušky jsou třeba britský komik a herec Stephen Fry nebo představitel doktora House Hugh Laurie. V nakladatelství Paseka právě vychází kniha jeho dalších dobrodružství s názvem Mortdecaiův záhadný případ s knírem a 29. ledna zamíří do českých kin filmová adaptace s Johnnym Deppem v hlavní roli.

Charismatický antihrdina populární série Kyrila Bonfiglioliho (česky vyšly už dříve knihy Nemiř na mě tou věcí a Pistole má přednost) je profesionální bonviván a příležitostný obchodník s uměním, který má permanentně hluboko do kapsy. Jeho příběhy oplývají černým humorem, sarkasmem a typicky britským stylem. Ve filmu Mortdecai Charlie dokáže vykličkovat z neuvěřitelně krkolomných situací s mezinárodními zlosyny v patách, navíc je na stopě Goyovu obrazu nesmírné ceny, který by také mohl být klíčem ke ztracenému nacistickému pokladu. Hlavní motivací hrdiny je však jen a jen čirá nutnost. Charlie zdědil rozlehlou venkovskou usedlost, ale nemá peníze ani příslovečnou kliku. Aby mohl svůj dům zařídit a obývat, stane se z něj pokoutní obchodník s uměním, který si své příjmy obstarává špetkou důvtipu a kšeftováním pod rukou.

Autorem filmového scénáře je Eric Aronson, který knihy o Mortdecaiovi objevil v Londýně na Trafalgar Square, když tam pracoval pro britskou vládu. Zjistil, že knižní série má spoustu oddaných fanoušků. „Je to ten druh knihy, které si lidi navzájem půjčují. Přesně takhle kdysi i Johnny Depp kdysi získal svůj velmi starý a ohmataný výtisk,“ říká Aronson. Johnny Depp se při přípravách na svou roli inspiroval klasickými britskými komiky typu Petera Sellerse, Sida Jamese, Bernarda Cribbinse a zejména Terryho-Thomase. Jeho milovanou ženu hraje oscarová herečka Gwyneth Paltrowová, dále se představí Paul Bettany v roli Charlieho věrného sluhy Jocka Strappa a Ewan McGregor jako Alistair Martland, starý přítel ze studentských let a důstojník britské tajné služby.

Soutěž (ukončena)

Úplná pravidla soutěže

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *