Začni teď!

ROZHOVOR: David Vencl – Začni teď!

Otužování je cesta k uzdravení a posílení těla i duše, říká český ledový muž David Vencl.

Před pár dny jste byl oficiálně zapsán do Guinnessovy knihy rekordů. V únoru jste totiž zaplaval pod ledem bez čepice a neoprénu na jeden nádech 80,99 metru. Jaký je to pocit být rekordman?

Nevím, jestli se mi podaří poodhalit tajemství. Když mi přišlo po osmi měsících potvrzení, tak jsem měl samozřejmě radost a pár hodin jsem si to užíval, ale jinak se samozřejmě nic nemění.

Jste nadšeným propagátorem otužování a jeho výhod, kdy jste podlehl této zálibě?

Mám dojem, že jsem otužoval vždy. Jako sportovec jsem se nezastavil před žádným počasím. Rád běhám v dešti a v zimě odjakživa. Ale otužovat se pravidelně a cíleně jsem začal 28. 10. 2018 a od té doby bylo jen málo týdnů, kdy jsem se někde nenořil.

Záliba v otužování v posledních letech extrémně vzrostla, dělá vám tento fakt radost?

Určitě dělá. Vidím, že lidé berou své zdraví do svých rukou a nespoléhají na pilulky. Mnoha lidem se tak otevírají další obzory seberozvoje a lépe vnímají své tělo. Je to správný vývoj.

Kdy vás napadlo předat své zkušenosti dál? Věnujete se workshopům a nyní vám vychází kniha. Naplňuje vás role průvodce?

Jsem pedagog, takže to mám v sobě. Pokud něco dělám, potřebuji tomu rozumět, a tak věnuji mnoho času studiu a pak pokusům na vlastním organismu. Díky tomu mohu předávat relevantní informace druhým. A ano, mám z toho radost, sleduji své studenty i později a je to opravdu naplňující.

Co všechno obsahuje kniha Začni teď! Průvodce otužováním?

Kniha má dvě linie. V první sledujete mou cestu za rekordem od dětských let. A v druhé pak najdete praktické rady, jak s otužováním začít a jak samozřejmě i pokračovat, včetně bezpečnosti, vybavení, nastavení mysli, zdravotních benefitů apod. Nakonec jsem měl velkou radost, že se v knize objeví i několik autentických svědectví mých přátel, kteří mě na cestě k rekordu doprovázeli.

Napsat knihu, byla to pro vás výzva?

Ano, byla to výzva, ale s Petrem Bílkem jsme již dříve spolupracovali, a on má podobný humor jako já, a tak to šlo velmi dobře. Mám z výsledku výborný pocit. Kniha je podle mého inspirativní, zábavná a poučná. A to byl náš cíl.

Jaké jsou další vaše cíle a sny?

Jsem freediver, ale dál se chci věnovat i kombinaci s chladem a potápění pod ledem. A tak mám skutečně v hlavě i další rekordní ponor, a to tentokrát do hloubky 50 metrů bez neoprénu a pod led. Tentokrát to ale na Lahošti nepůjde, tam je 12 metrů hloubky. Budeme muset někam vyjet.

David Vencl je český reprezentant ve freedivingu. Původním povoláním je učitel tělovýchovy a matematiky. Je držitelem několika národních rekordů a světového rekordu plavání pod ledem na jeden nádech. Věnuje se lektorování v oblasti dechové terapie, otužování a freedivingu. Žije s rodinou v Teplicích.

Autorkou rozhovoru je Jana Brázdilová. 

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v listopadu 2021. 

Sdílet