Navrh bez nazvu 38

ROZHOVOR s Filipem Dřímalkou: „Přichází zlatý věk tvůrců a kreativity.“

Už to není jen science fiction, umělá inteligence naplno vstupuje do světa lidí. Dříve či později zasáhne život každého. Filip Dřímalka je odborník, který se v knize Budoucnost (ne)práce snaží nahlédnout do blízké budoucnosti a čtenářům ukázat, co na nás čeká za nejbližším rohem. To dobré, ale i to špatné. Protože umělá inteligence odstartuje řadu inovací, ale i společenských změn.

Jak moc jste do psaní knihy Budoucnost (ne)práce zapojil umělou inteligenci?

Hodně lidí se mě ptá, jestli jsem knihu vůbec napsal já. Objevuje se totiž čím dál víc knih, které napsala umělá inteligence (AI). V mém případě texty nevytvořila téměř žádné, vytvořila však grafiku na obal knihy a pomáhala i se spoustou dalších aktivit spojených se samotným psaním. Kromě toho mi umělá inteligence pomáhala s rešeršemi, analyzovala texty, formátovala zkušební verze do čteček a namlouvala zkušební verze audioknih. Dá se říct, že sloužila jako virtuální kolega, který v sobě spojuje schopnost ladit text, upravovat grafiku a hledat informace po celém světě.

A jak vám pomohla s grafikou?

Nejdříve jsem se AI zeptal, jak by desetileté dítě nakreslilo „Práce a nové technologie“, což je název první kapitoly. Výsledek jsem připojil k zakoupenému promptu (příkaz umělé inteligenci) důkladně popisujícímu styl neoexpresionismu, který proslavil můj oblíbený malíř Jean-Michel Basquiat. S tímto promptem jsem pokračoval do aplikace Midjourney, která mi vygenerovala hned několik krásných variant. Vidíte? I tento příklad ukazuje, že budoucnost práce s umělou inteligencí je hlavně o kreativitě a schopnosti hrát si. I proto věřím, že vstupujeme do zlatého věku tvůrců.

Na co chcete čtenáře knihou připravit nebo upozornit?

Chci je připravit na budoucnost, ve které bude práce vypadat úplně jinak než tak, jak ji známe teď. Respektive ona tak může vypadat už dnes, což vidím na spoustě případů ve své praxi. Pokud se člověk naučí pracovat s novými technologiemi, může si nadesignovat práci podle svého. Pro někoho to znamená, že pracuje z domu nebo při cestování, pro někoho zas že pracuje na několika projektech najednou. To hlavní je, že díky umělé inteligenci už nemusíme pracovat více, ale přesto uděláme daleko více práce za daleko méně času.

52952271237 fea7329a3e o

Jak dlouho jste knihu psal a jak dlouho myslíte, že bude aktuální?

Asi vím, na co narážíte. Psal jsem ji necelý rok, ale během něj se digitální svět měnil tak rychle, že mě to nutilo psát spíše o nadčasových principech, změně myšlení a univerzálně platných dovednostech budoucnosti. Hodně čtenářů píše, že je kniha nadčasová, takže doufám, že bude aktuální alespoň pár let.

Jaké dovednosti budeme potřebovat v době, kdy umělá inteligence proniká do řady oborů a dělá (a bude dělat) řadu věcí lépe než lidi?

Nejenže bude dělat řadu věcí lépe, ale také rychleji a levněji, což je samozřejmě pro řadu lidí problém. I proto věřím, že se musíme tomuto tématu věnovat daleko intenzivněji, a to nejen pro pracující. Pokud jsme si do teď stěžovali, že české školství neodpovídá potřebám moderního světa, s příchodem umělé inteligence se tento problém zněkolikanásobil. Ale zpátky k otázce:

Osobně věřím, že klíčové dovednosti budoucnosti budou kreativita, všeobecný rozhled a schopnost dotahovat věci do konce – ať už v práci, nebo v podnikání. A samozřejmě podnikavost jako taková.

filip ukazuje

Nástup umělé inteligence vyvolává etické otázky, ale rovněž řadu praktických. Třeba jak se změní trh práce, školství, společnost a politika… Umíte to odhadnout?

I na tyto otázky se snažím v knize nalézt odpověď, některé predikce totiž vůbec nevypadají dobře. Stejně tak rizika, která s umělou inteligencí přicházejí, na nás mohou mít velmi závažný dopad. Ale i když je dobré o těchto věcech vědět a uvědomovat si je, to nejdůležitější je zaměřit se na to, co může každý z nás ovlivnit – a to je naše myšlení, dovednosti a to na čem a jak pracujeme. Dříve se říkalo, že lidé přeceňují to, čeho dokážou dosáhnout za rok a podceňují to, čeho dokáží za deset let. V době nových technologií a umělé inteligence to můžeme výrazně zkrátit – pokud se do něčeho pustíme, věřím, že už za pár měsíců se dokážeme naučit skoro cokoliv. Otázkou tedy je, jestli si tuto příležitost necháme ujít, nebo s tím opravdu něco uděláme.

9788011037154

O knize Budoucnost (ne)práce

Ovládněte AI, získejte superschopnosti, vydělávejte víc a žijte podle vlastních pravidel. Umělá inteligence (z)mění i vaši práci k nepoznání. Jste připraveni? Věřili jsme, že umělá inteligence nahradí pouze rutinní a špatně placenou práci. Omyl. Nové generace AI umějí psát, programovat, malovat nebo radit k nerozeznání od lidí. Nemusíte se však kvůli tomu hned obávat o svoji budoucnost – naopak to můžete využít ve svůj prospěch.

Uvnitř knihy najdete stovky praktických příkladů, rad a tipů: jak toho s pomocí umělé inteligence udělat víc a přitom za kratší dobu. Jak se probrat mořem nových inteligentních nástrojů, vybrat ty nejužitečnější a nasadit je ve své práci – a to i když okolí nechce o změnách ani slyšet.

O autorovi

Filip Dřímalka se zabývá digitální transformací firem a využitím informačních technologií v byznysu. Je zakladatelem konzultační agentury EF1 a projektu digiskills.cz, zaměřeného na rozvoj digitálních dovedností ve firmách. Spolupracuje s klienty ze Škoda Auto, ČSOB, innogy, T-Mobile, Sodexo, Henkel, GlaxoSmithKline, České radiokomunikace, Zeppelin, Microsoft, AXA nebo Philip Morris. S manželkou a dvěma dětmi žije v Brně.

Img643 edited scaled

Autorem rozhovoru je Ondřej Bílek. Článek vyšel v Magazínu LUXOR v únoru 2024.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *