Zlý, škaredý a bláznivý

Jonah Hex tak trochu připomíná charismatického, leč svérázného (čas od času úplatného) kovboje v podání Clinta Eastwooda. Jen si k jeho tváři připočtěte vpravdě nehezké znetvoření a k chování ještě intezivnější neschopnost s kýmikoliv spolupracovat. Hex představuje sólistu, asociála, s jaksi nedefinovanou potřebou likvidovat neřády. Pokud možno bolavě a bez zbytečných okolků.

Do Gothamu přijíždí v uniformě Konfederace, což s ohledem na fakt, že občanská válka už skončila, spolu s Hexovou nevybíravostí a znetvořením provokuje místní obyvatele. Jak se ukáže, funguje to jako vhodný katalyzátor událostí. Gotham se sice teprve rodí, přesto jako by už v základních kamenech měl uloženou kletbu. (A my víme, že se jí nezbaví ani za sto let, to by jinak Bruce Wayne neměl po večerech co dělat.) V příběhu, který dostáváme do ruky se kupříkladu vraždí prostitutky (ne navzájem) a poněkud ubývají z ulic a od rodin děti. To víte, že by se Hex nejraději do práce pustil sám, osud mu však do cesty nastrčí parťáka, doktora Arkhama, tudíž máme zaděláno na šťavnatější pochůzky po ulicích…

O nové sérii napoví už samotné označení, že spadá pod New 52, což i čeští čtenáři dobře znají jako restart mnoha a mnoha hrdinů kosmu jménem DC. Nové, alternativní příhody a pohledy na život dobře známých (leč unavených) postav, v sobě nesou vždy naději i oprávněné obavy. Ne vždy se totiž takové znovuzrození podaří. V případě hledání kořenů Gothamu se však díky práci scenáristů Jimmy Palmiottiho a Justina Graye dá hovořit o úspěšném výkopu. Knize neschází rytmus, koření a vlastně ani několik pomrkávajících momentů, které odkazují buďto na Batmana, nebo naznačují, že se All Star Western nebere tolik vážně.

Kresba Phila Winsladeho sice nijak neučaruje, nevymyká se, vhodně však pracuje s expresivitou. A tak je to s celou knihou: nebojí se drásat, potutelně usmát, nenudí, nijak zvlášť ale světem mainstreamového komiksu nezavyklá. Jako svěží (byť v případě zatuchlého a zaprášeného Gothamu jde o paradox) počtení ale funguje.

Hodnocení: 70 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *