Žít a umřít s komiksem

Editor Paul Gravett odvedl výbornou práci. Do vzniku knihy zapojil na sedmdesát odborníků, kteří si rozebrali díla sahající až do roku 1837. Texty následně pokračují chronologicky podle roku vydání, přičemž kniha se dělí na 6 kapitol: před rokem 1930, 1930–1949, 1950–1969, 1970–1989, 1990–1999 a po roce 2000. Hranici představuje rok 2011. MImochodem poslední dvě kapitoly tvoří skoro polovinu svazku. Úmysl editora spočíval v tom, aby výběr nebyl ovlivněn jedním vkusem, jedním vnímáním historického kontextu a už vůbec ne omezen na jen některé země. Vysoký počet zapojených osobností umožnil, aby svazek 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete reflektoval i jemnější vývojové linie historie a současnosti komiksu. Hovořil nejen o tvůrcích, kteří „to mají jisté“ (kupříkladu Alan Moore), ale i těch, co nepřekročili stín svého regionu. Zákonitě to vede k tomu, že sečtělejší se budou čas od času vrtět, neboť toho svého oblíbence nenajdou, jenže zavděčit se všem zkrátka možné není.

Co ale jen tak někdo nerozporuje, to je velmi dobrá úroveň textů. Na malé ploše, kterou každý z odborníků měl, dokázali vystihnout téma a kontext díla – a vlastně tak přímo či nepřímo zdůvodnit výběr a doporučení. Pro nás rozhodně sympatická „drobnost“ spočívá v informaci, který z daných komiksů se dočkal českého vydání.

Pochopitelně, že kniha obsahuje rozsáhlý obrazový doprovod, ostatně, právě díky ukázkám komiksů se můžeme nejlépe rozhodnout, zda nějakému konkrétnímu budeme chtít před smrtí věnovat svůj čas. Zda dokonce „vyhlásíme pátrání“ a objednáme si jej ze zahraničí, když u nás zatím vydavatelé v daném případě mlčí.

Zatímco knize 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete se spíše vyhýbám, neboť podobné žebříčky jsem procházel a zjistil, že už asi můžu s klidem umřít (což zatím nechci), „sestra“, která se věnuje knihám, mi už mnohokrát dobře posloužila. No a vydání o komiksech jsem přijal ještě s větším nadšením. Už z toho důvodu, že se cítím být v této oblasti stále ještě nezralým nováčkem a mohutný svazek beru jako výpis tipů, kterým mohu v budoucnu věnovat čtenářský čas. A nejen tipů. Jde také o výpomoc při shánění podpůrných materiálů, způsob, jak si doplňovat znalosti a přehled. Tím, že nejde o nějakou laicky uchopenou (i když třeba dobře myšlenou) encyklopedii, ale seriózní vhled do vývoje komiksu, vám ve všech těchto ohledech kniha 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete dobře poslouží.

Hodnocení: 95 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *