Nevinný záskok blog

Záskok, který vám zpříjemní zbytek léta

Dvě kamarádky, jedna vysněná práce, romantické léto ve Skotsku a kapka dobrého vína. Dokonalé ingredience pro zábavnou letní romanci poskládala spisovatelka Lizzy Dentová ve svém románu Nevinný záskok.

Elizabeth, alias Birdy, a Heather jsou nejlepší kamarádky už od šesti let. Heather je většinou zodpovědná, ví, co chce a má v životě jasno. Birdy je věrna své přezdívce, trochu rozlétaná, roztěkaná, momentálně bez práce. Když Heather dostane báječnou nabídku na práci v hotelu ve Skotsku, s Birdy to vypadá zle – zůstane doma sama, bez kamarádky, bez práce a opory. Jenže Heather nakonec podlehne svodům lásky a místo do Skotska se vydá na dobrodružnou cestu do Itálie. No a Birdy nenapadne nic lepšího, než se za svou kamarádku vydávat a užít si pracovní léto v restauraci. Vždyť, co může být tak těžkého na tom předstírat, že jste prvotřídní someliérka?!

Hned po příjezdu ale zjišťuje, že to až taková legrace nebude, a čeká ji pár měsíců tvrdé a vyčerpávající práce. Na kterou navíc naprosto nemá kvalifikaci a vínu vůbec nerozumí jako ta pravá Heather. Ale nebojte se, Nevinný záskok je přeci letní romance, takže v románu není nouze o trapné i vtipné situace, Birdy potká také zajímavé a fešné kolegy a možná dojde i na tu trochu letní lásky. Jak se s podivnou situací hlavní hrdinka vypořádá, to už si musíte přečíst sami.

Autorka Lizzy Dentová se několik let živila právě ve Skotsku prací v pohostinství. A z této svojí životní kapitoly načerpala dostatek zážitků pro povedený literární debut. Román Nevinný záskok vás hravě přenese do Skotska, kde je sice i v létě chladno a mokro, ale lidé jsou tu milí, pohostinní a připravení pomoci. Svou hrdinku Birdy vybavila pohotovostí, vtipem a tak příjemnou osobností, že budete hltat každé slovo a držet jí palce, aby se nemusela kamarádce Heather přiznat k tomu, co provedla. Zároveň budete trhnout, že se všechno prozradí a Birdy opět přijde o to, co si dokázala pracně vydobýt.

Otevřete si ke čtení dobrou láhev vína, doplňte ji vynikajícím sýrem (nebo jinou dobrotou) a ponořte se do příběhu, který je veselý, lehkonohý a zaručeně vám spraví náladu i v zamračeném dni.

Helena Herynková