Záblesk ve tmě

Záblesk ve tmě – Když se historie opakuje…

Máte představu, co může s člověkem udělat šokující zjištění, že jeho vlastní otec je vrah? Děsivý příběh z pohledu dcery sériového vraha stojí rozhodně za přečtení.

Začínají mě nudit thrillery a detektivky, kde hlavní vyšetřovatel je závislý na alkoholu a drogách. Mám pocit, že je to stále se opakující klišé. Proto v poslední době vyhledávám neokoukaná témata. A právě jedno z nich nabízí kniha Záblesk ve tmě od Stacy Willingham. Autorka je novinářka, tato kniha je jejím literárním debutem a smlouvu na její vydání obdržela hned potom, co si agent přečetl pouhé tři kapitoly.

Když bylo Chloe 12 let, v jejich malém městečku začaly mizet mladé dívky. Vyšetřovatelé, novináři, plačící rodiče v televizi, prosící vraha o ušetření právě jejich dcery. Strach byl všudypřítomný. Proto malá Chloe hledá útěchu a ochranu v objetí svého milujícího otce. Jen tam se cítí naprosto v bezpečí.

Nepopsatelný šok přichází, když Chloe objeví důkazy o tom, že právě on je ten šílený vrah. Otec se ke všemu přizná a je odsouzen na doživotí. Táta, který ji učil jezdit na kole, ošetřoval ji rozbitá kolena, chodil ji večer dát pusu na dobrou noc…On je sériový vrah. Dá se s tím v životě vůbec vyrovnat? Hlavou mi běží tisíce otázek… Kdo takovou situaci dokáže zvládnout? Jak v životě dál fungovat, když váš otec nebo manžel je zabiják? A co ho k tomu vlastně vedlo? Nějaká temnota uvnitř hlavy nebo jen chtíč vraždit? Proudí ta samá zkažená krev i ve vašem těle?

V příběhu skočíme o 20 let později. Chloe je dospělá, žije v jiném městě, má vlastní psychologickou praxi a chystá svatbu. Zdánlivě to vypadá, že v jejím životě je už vše v pořádku, když zmizí první dívka a pak další.

Zmizení připomínají běsnění jejího otce, ale to není možné. Vždyť on sedí za mřížemi. Je tu snad někdo, kdo se ho snaží napodobit, nebo má otec dlouhé ruce a ovládá z vězení další stvůru a ta na jeho příkaz vraždí? Je možné, že tohle provádí někdo z okolí Chloe nebo ona už ze všeho jen blázní a úmrtí s ní nemají nic společného? Přitahuje snad Chloe k sobě zlo?  Anebo by dokonce ona měla být tou další obětí?

Pokud si chcete přečíst thriller s neotřelým tématem, rozhodně vám doporučuji sáhnout přesně po této novince. Garantuji vám, že pravdu dokážete rozkrýt až v úplném závěru knihy. Do té doby budete tápat a mylně obviňovat všechny nevinné postavy. Autorka si krásně pohraje s vaší myslí.

Autorkou recenze je Markéta Pospíšilová (ig @cteni_me_bavi).