Vypravěč

Vypravěč – Červ, který z vás dostane to nejhorší

Anna Bolavá, držitelka ocenění Magnesia Litera 2016, přichází na knižní pulty s novou knihou Vypravěč. Jedná se o samostatný příběh a je skvělou příležitostí poznat tvorbu Bolavé, pokud jste tak již neučinili.

Běstviny jsou místem opředeným nejednou legendou a už od prvního řádku čtenář ví, že na tomto místě se skrývá cosi zlověstného. Červ, který je stále hladový a je krmen těmi nejhlubšími obavami a strachem a občas to proloží i nějakým živým tvorem. O tajemné místo se stará dědeček malého Vítka a Jáchyma, jenže čas nelítostně ubíhá a jakmile dědeček odejde, na jeho místo bude muset přijít jeden z vnuků. Skutečně se tak stane? Co když se jeden z vnuků rozhodne postavit svému osudu?

Autorka v příběhu bravurně pracuje s atmosférou, popisem emocí, osudy rodin a mezilidských vztahů. V příběhu není přespříliš akce, ale postupně nakoukneme to těch nejtemnějších zákoutí všech postav, zjistíte, co je tíží, co tají. Celé vyprávění je dost sugestivní.

Oceňuji používání různých druhů písma, aby čtenář mohl lépe identifikovat, který vypravěč k němu zrovna promlouvá. Což jednak usnadní orientaci v příběhu a pro mě to bylo ozvláštnění, které přidávalo na budování atmosféry.

Celý příběh působí dost ponuře, melancholicky, což je pro podzimní sychravé dny jako stvořené. Zároveň je dobré se na to připravit a neočekávat nějaký humorný příběh. V příběhu je i značné množství metafor, které nemusí každý zrovna ocenit, a proto je důležité se na čtení soustředit, aby si čtenář mohl vychutnat všechny propracované detaily příběhu.

Vypravěč je zkrátka příběh, který má co nabídnout. Pokud máte rádi citáty, i Vypravěč vám jich pár nabídne, ačkoliv byste to od takové knihy dost možná zrovna nečekali. Konec příběhu každou stránkou skvěle eskaluje a autorka předvádí tu nejlepší možnou podobu spisovatelského řemesla.

Autorkou recenze je Petra Pilátová (@knihomolskydenik).

Sdílet