Co jsme si neřekli blog

Více než jen young adult

Young adult knihy jsou na českém trhu v posledních letech vidět čím dál tím více. V zahraničí se jedná o velmi oblíbený žánr a debutoví autoři jej často volí jako svůj odrazový můstek. Young adult knih je proto mnoho a často tak zapadnou ty příběhy, které cílové skupině čtenářů mohou pomoci nebo je seznámit s důležitým tématem. Jednou z těch výraznějších young adult knih je bezpochyby novinka z nakladatelství Yoli – Co jsme si nikdy neřekli od Yasmin Rahmanové.

Nakladatelství Yoli je jedním z těch, u něhož čtenář najde hned několik knih, které mají co předat. Ať už je to Probuzení Simona Spiera, Všechny malé zázraky nebo Vypálená nenávist. Kniha Co jsme si nikdy neřekli na první pohled jistě zaujme svou zajímavou obálkou, nicméně až samotný příběh doslova vyrazí čtenáři dech.

Děj knihy se točí okolo třech náctiletých dívek. Každá z nich nad o sobě pochybuje. Každá se sebou není spokojená a neví co dál.

Mehrín trpí depresemi. Její život se točí jen okolo nejistoty a nízkého sebevědomí. Je přesvědčená, že je nadbytečná a nikomu nechybí. Ani její máma si nevšimne toho, že si Mehrín ubližuje. Mehrín nevidí jiné východisko než vše ukončit.

Cara je na vozíčku. Žije jen se svou mámou, protože její otec zemřel při autonehodě. Při té stejné autonehodě, která Caru připoutala na invalidní vozík. Cara je už nějakou dobu přesvědčena, že ona je viníkem oné autonehody, nemůže se sebou žít, a proto nevidí jiné východisko než vše ukončit.

Olivia se necítí doma bezpečně. Její máma si našla nového přítele, který se k nim nyní stěhuje. Tento muž se ale k Olivii nechová tak, jak si její máma myslí. Olivia ale nechce ztratit svou mámu, bojí se, že by jí nevěřila. Zároveň ale v takovém prostředí nedokáže žít, a tak nevidí jiné východisko než vše ukončit.

Všechny tři dívky se ve stejný den a za stejným účelem zapíší na server MementoMori, který přiřazuje uživatele do skupin a určuje jim čas a způsob provedení sebevraždy. Je více než jasné, že server dá dohromady právě Mehrín, Caru a Olivii. Společně tak mají plnit úkoly, které jim server zadá a které vedou až k samotné sebevraždě. Co když se ale děvčata spřátelí a zjistí, že s tím vším lze ještě něco dělat?

Autorka Yasmin Rahmanová dokázala ve své knize výborně popsat pocity každé hlavní hrdinky a přiblížit tak čtenáři jejich myšlenky a důvody ukončit život. Příběh se točí okolo tématu sebevražd, ale zároveň upozorňuje na sílu přátelství v náctiletém věku. Jedná se o knihu, která je velmi čtivá a poutavá. Díky tomu je čtenář ke knize připoután a autorka mu tak nenucenou formou předává důležité informace, ať už o nebezpečí na internetu, depresích nebo sebevraždách.

Co jsme si nikdy neřekli je určitě kniha, která by neměla uniknout pozornosti žádného čtenáře žánru young adult, má ale určitě potenciál zaujmout i čtenáře mimo svůj žánr.

Karolína Skácelová